ZLF Novi Sad: Sprečiti napade na beskućnike u novosadskoj Kineskoj četvrti

Novosadski odbor Zeleno-levog fronta (ZLF) osudio je napade na beskućnike i akademskog slikara Gezu Vereckeija u Kineskoj četvrti i pozvao nadležne da preduzmu konkretne korake, kako je naveo, “ne samo u identifikaciji i kažnjavanju počinilaca, već i u preventivnim merama koje će sprečiti buduće napade”.

U saopštenju je ukazano da se napadi „nekažnjeno događaju u poslednje četiri godine“ i da su „intenzivirani u poslednje dve nedelje“.

Iz ZLF ocenjuju da je Kineska četvrt centar novosadske alternativne scene koja ima ulogu u promociji kulture i umetnosti i predstavlja važan deo identiteta Novog Sada, zbog čega napadi u ovom prostoru direktno utiču na zajednicu koja se zalaže za očuvanje tog prostora kao sigurnog mesta za inkluziju, kreativnost i slobodno izražavanje.

„Zgroženi smo i duboko uznemireni nasiljem koje se odvija u Kineskoj četvrti. Ovi napadi nisu samo fizički napadi na pojedince. oni su napad na naše kolektivne vrednosti tolerancije, solidarnosti i zajedništva“, rekao je kopredsednik novosadskog odbora ZLF Duško Lončar.

On je ukazao da je neophodno hitno delovanje kako bi se zaštitila prava i sigurnost svih građana, te od nadležnih zatražio da preduzmu sve potrebne korake „za zaštitu, podršku žrtvama, kao i za stvaranje bezbednog i inkluzivnog društva“.

Objavljeno: 07.02.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: