Zeleno-levi front u Nišu: Protest protiv neofašističkog događaja „Daša“ posvećenog Darji Duginovoj

Iza ovog muzičkog dela dokazano stoje italijanske neofašističke i neonacističke grupe – „Cooperativa Sociale Arnia“, Nationalsozialistische arbeiter bewegung i Meridiano Zero, a ono je održano uz operativnu podršku gradonačelnice Niša, Dragane Sotirovske.

Na protestu se desio i incident kada su naši aktivisti napadnuti od strane nekolicine ruskih državljana. Prisustvo policije sprečilo je teže incidente.

Čestitatamo Eparhiji niškoj što je otkazala izvođenje dela u Svetosavskom domu.

Aktivisti i pristalice Zeleno-levog fronta su sinoć ispred Simfonijskog orkestra “dočekivale” posetioce sa antifašističkim transparentima, a sada kažu da su ih tokom “mirnog protesta provocirale strane službe”.

Našli smo se na meti teških uvreda i pretnji od strane nekolicine ruskih državljana koji nisu želeli da otkriju čime se bave i u čije ime nastupaju, mada imamo razloga da verujemo da su u pitanju službena lica. Ovakvo bahato ponašanje govori da pripadnici stranih službi Niš smatraju sopstvenim vlasništvom, za šta odgovornost mora da snosi gradska vlast Srpske napredne stranke – navode iz Zeleno-levog fronta.

U saopštenju se zahvaljuju Eparhiji niškoj jer je događaj prebačen iz Svetosavskog doma u Simfonijski orkestar i “optužuju” gradonačelnicu da je pravi organizator događaja jer je “u rekordnom roku obezbedila da se ovaj ipak održi u sali Simfonijskog orkestra”. To je na početku događaja istakla i organizatorka Dragana Moles.

Zeleno-levi front Niš čestita Eparhiji niškoj na savesnoj i zreloj odluci da otkažu izvođenje ovog dela u Svetosavskom domu, čime su se jasno ogradili od gradske vlasti i svrstali na stranu građana i građanki Niša. Drago nam je i što se, pod pritiskom građana i građanki Niša, otkrio pravi organizator ovog događaja u Nišu, a to je aktuelna gradonačelnica, Dragana Sotirovski – kažu iz Zeleno-levog fronta.

Tvrde da “vlast Srpske napredne stranke ta koja od Niša pravi sigurnu kuću za italijanske neofašiste i neonaciste i njihove performanse” i da iza ovog muzičkog dela “stoje italijanske neofašističke i neonacističke grupe”.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: