ZLF podržao štrajk prosvetara za bolje plate i uslove rada

Zeleno-levi front je pružio punu podršku zaposlenima u predškolskim i školskim ustanovama, koji su danas izašli na ulice i pokazali da ne pristaju na podele među zaposlenima i na predloženu projekciju Vlade RS koja predviđa poražavajuće povećanje zarada nastavnom osoblju u iznosu od 12 odsto, a nenastavnom osoblju 8 odsto, od januara 2025. godine

ZLF podržava sindikate da se pored boljih plata, bore i za bolje uslove rada kako za nastavno, tako i nenastavno osoblje. Takođe, prosvetnim radnicima podršku pružaju i roditelji školske i predškolske dece, ali i sami učenici.

„Neprihvatljivo je da se topli obrok u vrtiću zameni keteringom, a da o higijeni brinu agencije. Tu smo na tragu novog javno-privatnog partnerstva, za koje se već toliko puta pokazalo da ne doprinosi kvalitetu dok puni nečiji džep“, rekla je Marina Vidojević, koordinatorka Grupe za obrazovanje ZLF.

„Vaspitači i roditelji se žale da su grupe popunjene preko svojih kapaciteta, u takvim slučajevima, kao i u učionici, nema kvalitetnog učenja, a dodatno je još i nebezbedno“, zaključuje Vidojević.

Zeleno-levi front će nastaviti da podržava prosvetne radnice i radnike u borbi za njihova prava i bolje uslove rada, i poziva sve političke organizacije da otvoreno stanu uz sve zaposlene u sistemu obrazovanja sa otvorenom političkom podrškom kako u institucijama, tako i na ulici.

Objavljeno: 02.10.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: