ZLF u Narodnoj skupštini primio porodicu kojoj su izvršitelji oduzeli kuću

Poslanički klub Zeleno-levog fronta posetila je porodica Vuksanović koja je nedavno ostala bez svog doma usled brutalne akcije privatne izvršitelje Mirjane Dimitrijević i policije. Naime, porodica Vuksanović, odnosno njihova porodična kuća u kojoj žive od 1936. godine, našla se na meti ozloglašene izvršiteljke, usled nerazrešenih imovinskih odnosa.

Suđenje oko objekta iz kojeg su nasilno iseljeni je u toku, a presuda kojom se nalaže izvršenje se odnosi na drugi objekat koji ne postoji od 2000. godine. I pored toga porodica Vuksanović je izbačena na ulicu.

“Kao podrška Vuksanovićima bio sam prisutan u toku izvršenja i brutalnog izbacivanja na ulicu koje im je priredila izvršiteljka Dimitrijević, protiv koje se vode procesi zbog malverzacija sa izvršenjima. Ovo su bile jako potresne scene, a posebno što su se u toku izbacivanja, u natežim trenucima ove porodice, izvršitelji dogovarali šta će od stvari rasprodati da bi namirili svoje honorare i postigli što veću zaradu. Porodica Vuksanović je pretrpela psihičko nasilje i ozbiljnu traumu. Drago mi je što su dobro i što će nastaviti borbu na sudu.” izjavio je Radomir Lazović i poručio da su procene da se u riziku od dužničkog ropstva i izvršitelja nalazi oko milion građana Srbije.

Vojislav Vuksanović navodi da je ceo proces izvršenja pratio niz nezakonitosti. “Izvršiteljka je angažovala veštake kako bi utvrđivali koji objekat je predmet izvršenja, jer se iz presude to ne može videti. Sam zakon kaže da veštačenje u izvršnom postupku nije dozvoljeno, a ona je nakon toga i tumačila to veštačenje i praktično dopunjavala sudsku presudu. Trenutno je u toku suđenje pred Višim sudom oko vlasničkih odnosa, ali je Mirjana Dimitrijević na sebe preuzela ulogu suda i odabrala sama predmet izvršenja. Tako je poveriocima predala novu kuću od preko 150 kvadrata, iako su posedovali 55 kvadrata idealne svojine trošne kuće, koja se urušila 2000. godine”

Zeleno-levi front se zalaže za izmene zakona koji regulišu rad izvršitelja da bi se zaštitila prava ugroženih građana poput porodice Vuksanović. Jedini dom dužnika mora biti zaštićena kategorija. Pored toga što sam zakonski okvir nije dobar, on se i ne poštuje pa su ljudi koji su na meti izvršitelja često žrtve malverzacija i izvršiteljske prevari. Izvršitelji su postali centar moći za sebe i otvoreno krše zakon bez ikakvih posledica, čemu ćemo stati na put.

Objavljeno: 05.07.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: