ZLF podržava ukidanje viza Evropske unije za kosovske Srbe

Zeleno-levi front pozdravlja odluku Odbora za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta (LIBE), koja predstavlja ključni korak za putovanje bez viza u zemlje Šengena za kosovske Srbe, nosioce pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Srbije.

Sloboda kretanja je kamen temeljac naših zajedničkih evropskih vrednosti. Ovakva odluka LIBE-a pokazuje posvećenost toj slobodi, jednakosti i pravičnosti, u skladu sa osnovnim principima evropske integracije, ali i politici ubrzanja integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Odlukom se takođe ispravlja nepravda izazvana izuzimanjem iz prava na slobodu kretanja  jedne od najizolovanijih zajednica na evropskom tlu.

Mobilnost širom našeg kontinenta nije samo pogodnost, već i fundamentalni aspekt evropskog jedinstva, koji se zasniva na stvaranju jedinstvenog prostora slobode, jednakosti i pravde, čime se podstiče negovanje veza i razumevanja među narodima Evrope.

Iščekujući plenarnu sednicu Evropskog parlamenta 23. aprila 2024. godine, pozivamo sve članove Evropskog parlamenta da glasaju za ovu odluku, i tako potvrde našu kolektivnu posvećenost Evropi u kojoj se prema svim pojedincima postupa sa dostojanstvom i poštovanjem, bez obzira na njihovo poreklo ili okolnosti u kojima žive

Objavljeno: 15.04.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: