ZLF podrška uhapšenim aktivistima: Zastrašuju ljude koji se bore protiv trovanja Srbije

Hapšenjem aktivista SEOS-a vlast pokušava da napravi primer od njih i pošalje poruku da će se obrušiti na svakoga ko se suprotstavlja planovima režima. Ovo je zastrašivanje policijom i nasiljem prema ljudima koji brane svoje okruženje od trovanja.

Očekujemo da se represija poveća kako raste i otpor građana. Pozivamo ljude da podrže napore Saveza ekoloških udruženja Srbije i drugih organizacija da se zaustave projekti Rio Tinta i da se pridruže blokadama železnica u mestima na koje to budu pozivali iz SEOS-a. Iskopavanje litijuma ostaviće velike posledice po život građana zapadne Srbije.

Podsećamo da je SNS najbrutalnije ukrao narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora koju je potpisalo 38 hiljada građana i na osnovu koje je trebalo održati sednicu Narodne skupštine. Ako su tako sigurni da litijum treba kopati, zašto se onda sakrivaju od rasprave u skupštini koju bi mogla da čuje i preko RTS-a vidi cela Srbija. Podneli smo krivične prijave protiv prethodnih predsednika narodne Skupštine i Ivice Dačića koji je primio narodnu inicijativu i Vladimira Orlića koji je nastavio da je sakriva.

Objavljeno: 08.07.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: