ZLF osuđuje Vacićev govor mržnje ka LGBT+ osobama

Zeleno-levi front poziva ministra za manjinska i ljudska prava i društveni dijalog, Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti, Nadzorni odbor za izbornu kampanju i nadležno javno tužilaštvo da reaguju na gnusnu izjavu Miše Vacića, kojom vređa i poziva na nasilje prema LGBTI+ građanima i građankama Beograda. Pretnje koje je Vacić uputio, predstavljaju govor mržnje, krivično delo, na šta bi moralo da reaguje nadležno javno tužilaštvo, a to je i dovoljan osnov da Vlada ili Vrhovna javna tužiteljka pred Ustavnim sudom pokrene postupak za zabranu Vacićevog udruženja.

Zeleno-levi front podržava izjednačavanje LGBT+ osoba u svim pravima, zaštitu od diskriminacije, a pogotovo nasilja kojem su svakodnevno, a često nekažnjeno izložene. Svako ima pravo da svoj rodni identitet iskazuje onako kako se oseća. Verujemo da su društveni tretman i zajamčenost prava pripadnika LGBT+ zajednice mera slobode svih u društvu. Zbog toga smo u septembru ove godine u skupštinsku proceduru uputili Predlog zakona o građanskom partnerstvu, a naši odbornici i odbornice prvi put u istoriji su na zgradi Skupštine grada Beograda istakli prajd zastave.

Vacić nesumnjivo na ovim, kao i nekim od prethodnih izbora, igra ulogu jednog od satelita Srpske napredne stranke, koji služe odvlačenju pažnje birača od kriminalnih radnji SNS-a. Vacićeva lista jedna je od sedam izbornih lista na beogradskim izborima koja je GIK-u podnela falsifikovane izjave podrške. Zbog toga pozivamo Beograđane i Beograđanke da svoju osudu govora mržnje iskažu izlaskom na izbore 17. decembra.

Objavljeno: 11.12.23.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: