ZLF osuđuje sramnu izjavu ombudsmana Pašalića

Zeleno-levi front osuđuje nedopustivu izjavu ombudsmana Zorana Pašalića da je “femicid pogrešan termin jer muškarci ne ubijaju žene zato što su žene”. Ova sramna izjava pokazuje nerazumevanje problema nasilja nad ženama i predstavlja strašnu poruku društvu u kojem je samo tokom ove godine ubijeno 27 žena u partnerskom nasilju.

“Ne znam šta je gore, da li da zaštitnik građana ne zna da je femicid najekstremnija manifestacija rodno zasnovanog nasilja nad ženama i devojčicama, te da je to namerno ubistvo sa rodno zasnovanom motivacijom ili se uključio u relativizaciju ovog problema, što otvoreno rade predstavnici vlasti SNS i SPS”, izjavila je Biljana Đorđević, kopredsednica ZLF.

Zeleno-levi front je i ranije ukazivao na slučajeve u kojima Pašalić nije reagovao na način na koji treba da reaguje ombudsman, kao nezavisni državni organ za zaštitu ljudskih prava. Podsećamo samo na prebijanja građana u julu 2020, akušerskog nasilja, Evroprajd 2022. godine, pokušaj uvođenja masovnog video-nadzora izmenama Zakona o unutrašnjim poslovima. Konačno, u Skupštini smo se usprotivili izmenama zakona koje su Pašaliću praktično omogućile da ostane ombudsman još osam godina, iako ispunjava uslove za penziju.

Za Zeleno-levi front, Srbija protiv nasilja podrazumeva Srbiju u kojoj se brine o prevenciji femicida i pruža pomoć, razumevanje i podrška ženama koje su žrtve nasilja.

Objavljeno: 25.11.23.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: