ZLF Niš: Osuđujemo najavu kantate “Daša” u Svetosavskom domu

Zeleno-levi front Niš najoštrije osuđuje izvođenje muzičkog dela pod nazivom „Daša“, koje je najavljeno za utorak 20. februar u Svetosavskom domu.

Ova pesma predstavlja glorifikaciju fašizma iza koje stoje neofašističke i neonacističke grupe iz Italije. Autorka teksta, Ines Pedreti, istaknuta je aktivistkinja neonacističke organizacije „Nacional-socijalistički radnički pokret“, ispred kog se kandidovala na lokalnim izborima u Italiji. Darja Dugina, čiji se lik i delo slave u ovom muzičkom delu, takođe je povezana sa neofašističkom desnicom.

Jedva da je prošlo nedelju dana od obeležavanje proboja logora na Crvenom krstu, a već se organizuje događaj koji oživljava upravo one aveti protiv kojih su se borili Branko Bjegović i Aneta Andrejević.Ovaj sramni događaj je uvreda za sve žrtve fašizma, ali i za Niš kao grad koji se s pravom ponosi svojim antifašističkim nasleđem.

Zeleno-levi front zahteva da nadležni organi reaguju i jasno pokažu da u antifašističkom Nišu nema mesta za propagiranje mržnje i netolerancije, i u situacijama kada su oni skriveni iza „umetnosti“.

Objavljeno: 19.02.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: