Zeleno-levi front osuđuje nelegitimno donošenje budžeta opštine Palilula

Zeleno-levi front Palilula protivi se planu da stari saziv Skupštine opštine Palilula, u kome nema opozicije, nelegitimno izglasa budžet za 2024. godinu. Ovim planom se direktno negira izborna volja građana i građanki Palilule.

Treće i poslednje zakonito privremeno finansiranje grada Beograda isteklo je juče, te je za danas zakazana sednica za donošenje Odluke o budžetu za Grad Beograd u Skupštini grada. Svi budžeti opština u Beogradu vezani su za odluke o finansiranju grada, a sve dok one ne budu donete, opštine zakonski neće imati mogućnost da usvoje svoje budžete. Zbog ovakve procedure, sednica SO Palilule za izglasavanje opštinskog budžeta zakazana je za danas u 16 časova.

Vlast je ovim potezom pokazala da ne mari o izbornoj volji građana time što je u starom sazivu donela budžet za 2024. godinu, bez da je konstituisan novi, u kome bi učestvovali i novoizbrani odbornici. Legitimitet i demokratičnost bi donekle bili ispunjeni da je odluka o budžetu doneta nakon sazivanja konstitutivne sednice, ali je režim ovako još jednom pokazao da su mu sopstveni interesi bitniji od interesa građana.

Opština Palilula je imala dovoljno vremena da sazove konstitutivnu sednicu i da u novom sazivu donese odluku o budžetu za 2024. godinu, kao što je to urađeno u Skupštini Beograda, ali očigledno je da volje za takvim potezom nije bilo.

Još jedan pokazatelj da Srpska napredna stranka želi da samostalno donosi sve odluke koje se tiču opštine je da nacrt budžeta Palilule nije javno objavljen, što znači da građani i građanke nemaju uvid u to kako će se raspolagati javnim finansijama u narednom mandatu. Zahtev buduće odborničke grupe ZLF Palilula za uvid u nacrt je odbijen.

Budžet za sledeću godinu biće usvojen u starom sazivu, u proceduri koja neće trajati duže od 15 minuta. Apsolutno je neprihvatljivo da će se o načinu na koji se troši novac građana Palilule odlučivati tajno i povodom toga zahtevamo hitno poštovanje načela javne rasprave, kao i transparentnosti koja bi podrazumevala objavljivanje i predloga budžeta i svakog narednog akta, kao i rasporeda dnevnog reda na sajtu opštine.

Objavljeno: 01.07.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: