Zabraniti fašistički skup posvećen Nediću!

Zeleno-levi front zahteva od Policijske uprave grada Beograda da zabrani održavanje skupa najavljenog za 4. februar, kojim se slavi lik i delo nacističkog saradnika, izdajnika i ratnog zločinca, Milana Nedića.

Neofašističke i neonacističke organizacije iz godine u godinu nesmetano promovišu fašizam, rasizam i reakcionarni istorijski revizionizam kojima ne sme biti mesta u našem društvu, izgrađenom na slobodarskim i antifašističkim tekovinama. 

Zeleno-levi front je u više navrata pozivao na zabranu delovanja neonacističkih, neofašističkih i rasističkih organizacija. Tolerisanje delovanja ovakvih ekstremističkih organizacija vodi nedopustivoj normalizaciji najmračnijih genocidnih ideologija, koje su odvele u smrt desetine hiljada građana i građanki ove zemlje. Srbija ima bogatu antifašističku tradiciju nastalu junačkom borbom naših predaka. Važno je da tu istu tradiciju nastavimo da vrednujemo kako bismo omogućili jednako, demokratsko društvo za sve.

Ovo nije prvi put da nadležne institucije dozvoljavaju relativizaciju figura i činova povezanih sa nacizmom u srpskoj istoriji. Svedoci smo toga da promotivni kalendar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za 2024. godinu sadrži fotografije pripadnika Srpske državne straže, policijske formacije uspostavljene od strane Nedićeve vlade u cilju borbe protiv neprijatelja nacističkih okupacionih snaga. Veličanje saradnika nacističkih okupatora nalazi svoj put od relativno marginalnih ekstremističkih organizacija, sve do državnih institucija. Zbog toga zahtevamo da se ovome konačno stane na put i da se oštro reaguje na svaki pokušaj slavljenja nacizma i fašizma. 

Zeleno-levi front je posvećen baštinjenju antifašističke tradicije kojom Srbija može i treba da se ponosi. Borbu za društvo slobode, pravde, solidarnosti i ravnopravnosti lišeno pogubnih zločinačkih ideologija nastavićemo, kao i do sada, i u institucijama države, ali i svuda gde promoteri takvih ideologija pokušavaju da preuzmu javni prostor.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: