Veselinović za NIN: Država ništa nije uradila povodom pretnji bombama po školama

Izjava kandidata za gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, povodom serije dojava o postavljenim bombama u beogradskim školama, da “odgovorni za dojave treba da potraže neko drugo mesto gde će sakupljati poene pre izbore”, naišla je na žestok odgovor nosioca liste za Beograd koalicije Srbija protiv nasilja Dobrice Veselinovića.

“Potpuno je suludo da neko sa zdravim razumom može to da uradi iz političke ili bilo koje druge koristi“, kaže Veselinović za NIN.

„Evidentno je da posle prošlog talasa dojava ništa nije urađeno po pitanju protokola za takve situacije. Ustvari, nije napravljen nikakav protokol, tako da roditelji obično od nastavnika saznaju za dojave bombi, i to u trenutku kada nastava treba da počne. Onda se dešava da se deca ili šalju kući, ili roditelji dolaze po njih“, rekao je Veselinović.

Neadekvatna reakcija države

Budući da se prijave dešavaju istovremeno u više osnovnih i srednjih škola, nekada je potrebno više vremena do povratka učenika na nastavu. Nosilac liste „Srbija protiv nasilja“ za Beograd kaže kako je reakcija države neadekvatna.

„Ovo je jedan ozbiljan haos koji pokazuje da državna bezbednost, službe, kao i policija uopšte ne rade na tome da se dojave bombi preveniraju. Isto tako, ne radi se ni na tome šta treba da se preduzme u tim situacijama, već se bave nekim sasvim drugim stvarima, koje su verovatno proizvod politike“, rekao je Veselinović, koji iz ličnog ugla posmatra ovu situaciju, budući da je i sam roditelj čije dete ide u beogradsku školu.

Skupljanje političkih poena

Prethodno je predsednik Privrednog organa Beograda Aleksandar Šapić apelovao da se prestane sa nizom anonimnih prijava, rekavši da će se deca porazboljevati, ukoliko se ovakva situacija nastavi. Dodao je kako odgovorni za dojave treba da potraže „neko drugo mesto gde će sakupljati poene pre izbore“, ne napomenuvši na koga se to tačno odnosi.

Povodom ove Šapićeve opaske, Veselinović kaže za NIN kako je „potpuno suludo govoriti da u 21. veku ne može da se uđe u trag nekome ko pošalje dosta mejlova sa pretećim porukama“.

„Videli smo da je policija opremljena kamerama koja prepoznaju lica, ima softvere za analizu, imaju sve moguće tehnološke naprave. Mislim da je ovo samo posledica nemara i javašluka, i pogrešno postavljenih prioriteta“, tvrdi Veselinović.

Nosilac liste „Srbija protiv nasilja“ za Beograd rekao je kako su svakodnevne dojave „odraz toga da su ceo sistem, policija i službe bezbednosti nesposobne da tome uđu u trag, i da uspeju da spreče i sankcionišu one koji to rade”.

Objavljeno: 09.12.23.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: