Veselinović: Velika pobuna Beograđana protiv investitorskog urbanizma

Sinoć je održan protest građana u bloku 63 kako bi odbranili poslednju zelenu površinu. Predstavnik Zeleno-levog fronta Dobrica Veselinović za “Vreme” kaže da je jučerašnji protest deo velike pobune protiv investitorskog urbanizma koju vlast SNS-a i SPS-a sprovodi godinama i koja se dešava širom Beograda

Stanari novobeogradskih blokova, koji se protive izgradnji desetospratnog objekta na uštrb zelene površine u bloku 63, juče su tokom popodneva blokirali Ulicu Jurija Gagarina, a uveče je izbio i incident kada je nekolicina okupljenih počela da uklanja ogradu oko gradilišta, zbog čega je reagovalo obezbeđenje koje je angažovao investitor.

Predstavnik Zeleno-levog fronta i član Privremenog organa glavnog grada Srbije Dobrica Veselinović za “Vreme” kaže da je jučerašnji protest deo velike pobune protiv investitorskog urbanizma koju vlast SNS-a i SPS-a sprovodi godinama i koja se dešava širom Beograda.

“Građanski protesti bukte od Bežanijske kose i blokova, do Zvezdare, Borče…”, navodi Veselinović.

Prvi skup održan je juče, u isto vreme kad je bio protest i na Bežanijskoj kosi gde se stanari bune protive izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa sa neboderom od 120 metara, takođe na uštrb zelenih površina.

I Centar za lokalnu samoupravu (CLS) je saopštio da se oštro protivi izgradnji u bloku 63, “jer se radi o očiglednom narušavanju urbanističkih principa, kao i volje i mišljenja građana koji žive uz tu lokaciju”.

Kuda vodi ovakav razvoj grada?

Ovakav razvoj grada, ukazuje Veselinović, doveo je do toga da se satima stoji u gužvama u saobraćaju, da nema mesta u vrtićima za decu, da se domovi zdravlja raspadaju, da je grad među najzagađenijim u svetu, “a sve zarad profita malog broja ljudi bliskih vlasti”.

U cilju masovne stanogradnje izgradnjom zgrade od 10 spratova, prema oceni CLS-a, nastavilo bi se zauzimanje zelenih površina u otvorenim blokovima na Novom Beogradu i time se dodatno urušio kvalitet života Novobeograđana.

“Novi Beograd mora imati sadržaje koji od njega čine drugi centar grada, a ne da se investitorskim urbanizmom pravi od njega ruglo i ponovo ‘spavaonica’ Beograda”, smatra CLS.

“Stop investitorskom urbanizmu”

Još sredinom februara 2018. godine “Ne davimo Beograd” je ukazao na prodatu poslednju zelenu površinu u bloku 63. Naime, oni su ogradili tu površinu kako bi komšijama i komšinicama javili i upozorili ih da je na njoj predviđena gradnja ogromnog stambeno-poslovnog objekta “za čiju izgradnju ih niko nije pitao i o čemu nisu uopšte imali informacije”.

Na toj ogradi stajao je natpis “Stop investitorskom urbanizmu”.

Tada, tačnije pre šest godina, u saopštenju “Ne davimo Beograd” su naveli da je Gradska uprava grada Beograda prodala ovu zelenu površinu putem licitacije Građevinskoj direkciji Srbije u aprilu 2017. godine.

“Na površini od preko 8000 m2 planirana je izgradnja objekta stambeno-komercijalne namene visine preko 10 spratova. Sa planiranih 40.000 m2, novi objekat biće veličine jedne Beograđanke”, pisalo je u tom saopštenju.

Dobrica Veselinović podseća da je pokret “Ne davimo Beograd” još 2018. godine organizovao proteste i pisao primedbe kada se parcela u bloku 63 prodavala i “sada podržava građane u nameri da sačuvaju svoj način života, ne samo u bloku 63 već i širom Beograda, i odbrane zelene površine u svojim naseljima”.

Okupljanja građana će se, kako je najavljeno, nastaviti svakog dana, a za 20. februar u 18 sati zakazan je veliki protest.

Objavljeno: 16.02.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: