Veselinović pozvao Evropski put i Rusku stranku da povuku izborne liste u Beogradu

Danas je održana vanredna konferencija za novinare ispred Gradske izborne komsije, čiji je povod podnošenje krivične prijave zbog pokušaja proglašenja manjinske izborne liste Koalicija dosta! Evropski put.

Članovi GIK-a koji su ustanovili da su potpisi podrške za ovu listu falsifikovani i predstavili dokaze o izbornim malverzacijama prilikom podnošenja potpisa podrške.

 Nosilac liste “Srbija protiv nasilja” za beogradske izbore, Dobrica Veselinović pozvao je pokret Evropski put i Rusku stranku da povuku svoje liste za beogradske izbore, zbog falsifikovanih potpisa birača.

“Ovo što smo otkrili predstavlja jedan skandal i sramotu. Oni mogu sami da povuku te liste, da ne bi išli dalje. Mislim da je ovo zdravorazumski i u skladu sa demokratijom. Prosto, uhvaćeni su u nečemu što je očigledna krađa”, rekao je Veselinović novinarima ispred Gradske uprave u Beogradu, nakon što je ta koalicija podnela krivične prijave zbog falsifikovanja potpisa podrške birača.

Veselinović je da te stranke mogu povući svoje izborne liste sve dok Gradska izborna komisija ne proglasi konačnu, zbirnu listu.

On se zahvalio pravnom timu koalicije “Srbija protiv nasilja” što je u ranoj fazi otkrio te nepravilnosti, kao i građanima koji su izašli javno i rekli da su njihovi potpisi zloupotrebljeni.

“Videli ste da već na početku izbornog procesa imamo tu tendenciju da se prijavljuju lažne liste, da se želi ugroziti kredibilitet izbora, uneti konfuzija među birače i obesmisliti ono što sledi 17. decembra”, kazao je Veselinović.

Naveo je da se ta koalicija spremila ne samo za kontrolu izbora i biračkih mesta, već da će njihov pravni tim i u gradskoj i u republičkoj izbornoj komisiji učiniti sve da takve stvari raskrinkaju.

Članovi Gradske izborne komisije (GIK) ispred liste “Srbija protiv nasilja” podneli su danas više krivičnih prijava zbog navodnog falsifikovanja potpisa za manjinsku izbornu listu “Dosta! Evropski put”, koalicije koju predvodi pokret Evropski put Radeta Baste.

Zamenik člana GIK-a Vladica Ilić, rekao je novinarima ispred Gradske uprave da su falsifikovane najmanje tri izjave građana, od kojih se jedna osoba u navedenom trenutku davanja podrške toj listi nalazila van Srbije.

Objavljeno: 23.11.23.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: