Veselinović: Imaćemo odgovor ako se ponove fantomski birači i „Arena“, nema nikakvog razloga da izbori budu u aprilu

Nosilac liste “Srbija protiv nasilja” na beogradskim izborima u decembru i odbornik Dobrica Veselinović rekao je da će opozicija imati odgovor ukoliko se ponovo dese slučajevi fantomskih birača ili situacija sa dovoženjem birača u “Arenu”. U intervjuu za Novu je rekao da ne postoji nijedan zdravorazumski razlog da izbori budu u aprilu i da je potrebno raditi na poboljšanju uslova i napomenuo da dosadašnja vlast mora najozbiljnije da shvati preporuke ODIHR-a.

Naprednjaci i socijalisti se treći put nisu pojavili na konstitutivnoj sednici, što znači da ćemo imati nove izbore u Beogradu. Kako opozicija gleda na ovu odluku naprednjaka. Da li je pobeda opozicije ili taktička odluka vrha SNS?

Ponavljanje izbora u Beogradu pobeda je kontrolora, građana koji su snimali i slikali prevare, posmatrača, civilnog društva, članova RIK-a i GIK-a, kao cele opozicije. Sledeći korak je jasan a to zajednička borba za popravljanje izbornih uslova. Samo da bude i jasno da to što su SNS i SPS pribegnuli taktici odugovlačenja i prolongiranja konstituisanja skupštine, smicalicama kao što je da se ne pojave na dve sednice i stalnim pokušajima da prikažu da imaju većinu – iako je nikada nisu ni imali, bio je samo pokušaj da se skrene pažnja sa glavne teme. A to je izbori u Beogradu su pokradeni i Beograd neće SNS i SPS na vlasti, već želi promenu. Beograd je i glasao za promenu.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će izbori biti 21. ili 28. aprila, što je kratak rok da bi se popravili izborni uslovi. Šta će biti odgovor opozicije ako jedan od ova dva datuma bude i konačan? Deo opozicije je već tražio da izbori budu što kasnije?

Mislim da nema nikakvog razloga, niti zdravorazumskog argumenta da se izbori u ovako polarizovanom društvu, sa toliko uočenih nepravilnosti dese tako brzo, u doba državnog i verskog praznika. Uostalom oko termina izbora mora da postoji široki društveni konsenzus jer je u interesu svih političkih aktera da veliki broj građana na tim izborima glasa, kao i da budući saziv skupštine predstavlja i reprezentuje što veći broj građana.

Očekujete li da vlast ispuni preporuke ODIHR-a i poboljša izborne uslovedo kraja aprila?

Osnov preporuka domaćih i međunarodnih stručnih organizacija jeste popravljanje demokratije i vladavine prava u našoj zemlji. Svaka pa i ova vlast morala bi da najozbiljnije shvati ove preporuke kao i vrlo ozbiljnu rezoluciju Evropskog parlamenta, jer posledice žmurenja i ignorisanja realnosti uticaće na budućnost celog društva, na naš put u Evropsku uniju, što je na kraju dana strateški interes Srbije.

Koliko je izvesno da sprovede revizija biračkog spiska, što su domaći i strani posmatrači ocenili kao jedan od ključnih problema?

Kao što kaže naša izreka – gde ima volje ima i načina. Transparentnost biračkog spiska, njegova revizija, ispravljanje ili ako hoćete njegovi popravljanje važno je ne samo zato što su to posmatrači naveli, i ne zato što je opozicija zahtevala već zato što on predstavlja temelj za poštene izbore. Nažalost taj temelj je kontaminiran i mora se popraviti zarad svih budućih izbora i zarad povratka poverenja građana u izbore i u demokratiju. Pored biračkog spiska ne smemo zaboraviti i regulisanje medijska i oživljavanje REM-a, dodelu pete frekvencije, sprečavanje funkcionerske kampanje, pritisaka na birače i snižavanje atmosfere straha, nasilja i mržnje koju sada imamo.

Da li opozicija ima spreman odgovor ukoliko ponovo vidimo fantomske birače i autobuse ispred „Arene“?

Da. Nivo i sofisticiranost prevare koja je učinjena na izborima u decembru nije do sada viđena i to što smo videli ne samo u Areni, već širom Beograda, bila je crvena lampica i za opoziciju da svaki sledeći izbori mogu doneti nešto slično. U skladu sa tim planovi za sprečavanje toga postoje, ali i upozorenje SNS-u da se ne igra ponovo sa idejom da pokrade izbore.

Hoće li „Srbija protiv nasilja“ i istom formatu nastupati na izborima i hoće li se neko priključiti? Da li ste razgovarali sa kolegama iz koalicije NADA?

U ovom trenutku fokusirani smo na procese koji su započeti i koji predstavljaju osnov za izbore, a to je rad na zahtevima, međunarodnoj misiji i posetama Briselu, Berlinu, Parizu, ali i protestima koji su se dešavali u Beogradu kao što je onaj protiv investitorskog urbanizma u bloku 63 i na Bežanijskoj kosi, problemima sa javnim prevozom na liniji 511 u Sremčici i slično.

Što se tiče formata, moje lično mišljenje je da bi u skladu sa najavama da Aleksandar Vučić ponovo oživljava ideju o formiranju pokreta, i opozicija treba da evaluira i unapredi postojeći model delovanja i ja očekujem da o tome razgovori počnu čim pre.

Nosilac liste SPN Miroslav Aleksić rekao je nedavno za Novu da se razgovara o zajedničkom kandidatu u Beogradu. Hoće li Vladimir Obradović ponovo biti kandidat i da li se još neko ime pominje?

I u prethodnom ciklusu smo govorili i na ličnom primeru pokazali da nam funkcije i borba egoa nisu svojstveni, već smo se vodili time da je cilj – promena u Beogradu. Na svima nama je da još jednom vidimo šta je bilo dobro u kampanji, da iskreno kažemo šta nije išlo najbolje, i da u skladu sa promenjenim okolnostima napravimo najbolji mogući format i plan koji će pobediti na izborima i onda dovesti do toga da u Beogradu zaustavimo investitorski urbanizam, smanjimo gužve u saobraćaju, uložimo u energetsku efikasnost i zamenu individualnih ložišta i time smanjimo zagađenje u vazduhu, napravimo dobre škole i vrtiće za svu decu. Na nama je Beograd postane otvoren, zelen, solidaran grad. Grad demokratije, ljudskih prava, dostojanstva, poštovanja, a ne grad nasilja i mržnje. I ta promena je počela.

Izvesno je da će ponovljeni beogradski biti odvojeni od lokalnih izbora u glavnom gradu. Koliko će to otežati borbu opozicije da pobedi u opštinama u glavnom gradu i kakav rezultat očekujete u 17 opština?

Navikli smo na neravnopravnu, prljavu i tešku borbu. Znamo da nikada pod vlašću SNS-a i SPS-a nećemo imati slobodne i fer izbore. To je zato što oni ne veruju u demokratiju. Ali rezultati koje su kolege imale u Poljskoj, Turskoj, Mađarskoj – pre nekog vremena nam je u gostima bio gradonačelnik Budimpešte govore da je uz dobru organizaciju, trud, požrtvovanje i ljubav – moguće pobediti autokrate na izborima.

Objavljeno: 04.03.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: