Umesto negovanja antifašističke borbe, SPS podiže spomenik Draži Mihailoviću

Zeleno-levi front / Ne davimo Beograd osuđuje najavljeni pokušaj osnivanja muzeja i postavljanja spomenika u Beogradu, osuđenom ratnom zločincu i saradniku nacističkog okupatora, Dragoljubu Mihailoviću.

Osim što je svrha ovakvog pokušaja istorijskog revizionizma dalja polarizacija srpskog društva kopanjem rana iz prošlosti, on otkriva i političku pozadinu ovog nedopustivog i reakcionarnog čina. Sramno je da iza podizanja ovog spomenika stoji Socijalistička Partija Srbije, odnosno njen poslanik Igor Braunović, koji je ujedno i direktor javnog preduzeća Srbijašume. Takođe, autor skulpture je vajar Dragan Radenović koji je ujedno i autor spomenika još jednom ratnom zločincu, Slobodanu Miloševiću, čije je postavljanje najavljeno u Moskvi.

Kao stranka koja je nasledila Savez Komunista Srbije i uzurpirala imovinu ove organizacije, SPS je postala politička organizacija koja rehabilituje i glorifikuje ličnost koja je odgovorna za stradanje civila i pripadnika narodnooslobodilačke vojske, koji su herojskim žrtvama izvojevali pobedu nad fašizmom. Osim toga, nejasno je sa čijom se to dozvolom namerava podići ovaj spomenik u javnom prostoru, budući da Skupština grada Beograda, odnosno njena Komisija za spomenike, nije nikada donela odluku o podizanju ovakvog obeležja.

“Pokušaji normalizacije zločinačke prakse četničkog pokreta, kroz veličanje upravo njegove najistaknutije figure, Dragoljuba Mihailovića, predstavljaju tešku uvredu uspomeni na žrtve fašističkog terora na ovim prostorima, kao i na sve žrtve ratnih zločina devedesetih godina prošlog veka, koje su počinile upravo snage inspirisane četničkom ideologijom”, kaže Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti i koordinator grupe za kulturu Zeleno-levi front.

Zeleno-levi front se dosledno zalaže za to da naše društvo, koje nosi duboke tragove i traume izazvane brojnim zločinima nacista i njihovih kolaboracionista, mora biti posvećeno negovanju kulture sećanja na antifašističku borbu i njeno nasleđe, ali i odlučnom suprotstavljanju ideološki ili dnevno-politički motivisanim pokušajima iskrivljavanja naučno utvrđenih istorijskih činjenica.

Objavljeno: 16.10.23.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: