Svetski dan zaštite životinja: Stop okrutnosti prema životinjama!

Veliki rast krijumčarenja divljih životinja čini ga četvrtim najvećim kriminalnim poduhvatom na svetu, posle trgovine drogom, vatrenim oružjem i ljudima. Veruje se da je krijumčarenje divljih i retkih životinja široko rasprostranjeno u regionu Balkana. Šverceri izbegavaju kontrolu transportujući divlje životinje kroz zemlje sa manje strogim sprovođenjem zakona.

2020. godine policija je u stanu u Subotici pronašla mladunče afričkog lava namenjenog crnom tržištu, a uočeni crni panter iz Apatina 2022. ostao je misterija.

Žensko mladunče lava, staro samo nekoliko meseci pronađeno kako luta lokalnim putem na periferiji Subotice odvedeno je 21. septembra ove godine u zoološki vrt Palić. Neuhranjena i slaba, puna parazita, sa upalom digestivnog trakta, atrofiranih mišića, slomljene butne kosti na levoj nozi, delimičnim prelomom na desnoj, sa bubrezima i jetrom koji otkazuju, mlada lavica jedva preživljava.

Mladunče je bilo namenjeno crnom tržištu, ali je izbačena na ulicu kada je vlasnik koji ju je kupio nije znao kako da se stara o njoj, ili odbacio kada je video da je onemoćala i da je pitanje da li će preživeti. Kikica se još uvek bori za život, zahvaljujući onima koji su je tretirali kao igračku.

Kako navode iz Zoo-vrta Palić, pretpostavlja se da je mladunče lava predmet crnog tržišta, što je u Srbiji krivično zabranjeno, jer postoje i zakoni o dobrobiti životinja gde se se neadekvatno držanje životinja kažnjava, ali samim tim što je u pitanju divlja životinja, ona je zabranjena da bude svojina fizičkog lica. Policija još nije objavila zvanično saopštenje o incidentu.

Surovost Kikicine sudbine, koja se trenutno bori za život, možemo da vidimo na ulicama gradova širom Srbije. Svakodnevno smo svedoci da ljudi na ulicu izbacuju kučiće i mačiće s kojima ne znaju šta će.

Svetski dan zaštite životinja 4. oktobra slavi prava i dobrobit životinja širom sveta, kako bi se okončala okrutnost i patnja životinja. Zauvek.

Objavljeno: 04.10.23.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: