Svetski dan borbe protiv tuberkuloze

Na Svetski dan borbe protiv tuberkuloze, Zeleno-levi front ukazuje na to da se prema zvaničnim podacima u Republici Srbiji broj dece vakcinisane protiv tuberkuloze smanjuje u poslednjih deset godina, čemu su doprineli propusti u organizaciji zdravstvene zaštite i nepostojanje zdravstvene politike.  

Zbog čestih propusta u oblasti javnog zdravlja građani i građanke gube poverenje u zdravstveni sistem, što povećava rizik za širenje zaraznih bolesti. 

Zanemarivanje javnog zdravlja, koje se ogleda u nedovoljnim ulaganjima u stručno osoblje i infrastrukturu, kao i nepovoljnim radnim uslovima postojećeg kadra, rezultiralo je neefikasnošću i nepouzdanošću Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak. Urušavanje Torlaka dovelo je do problema u nabavci vakcina što je direktno uticalo na smanjivanje broja vakcinisane dece i porast slučajeva tuberkuloze. 

„Tokom 2022. godine nesavesno postupanje prilikom distribucije i davanja vakcina, dovelo je opšte zabrinutosti za zdravlje beba koje su primile fiziološki rastvor umesto BCG vakcine. Ovakav nemar države opravdano je uznemirio javnost i dodatno uticao na rast broja nevakcinisane dece. Očigledno je da država nije pripremila zdravstveni sistem za vakcine koje je morala da uveze iz druge zemlje. Ugrožavanje zdravlja beba država je pokušala da opravda informacijom da zdravstveni radnici nisu izvršili uvid u uputstvo za davanje BCG vakcina novog proizvođača”, izjavila je Marina Mijatović, narodna poslanica Zeleno-levog fronta. 

Nabavku BCG vakcina su pratile brojne nepravilnosti uz veoma nizak stepen transparentnosti. Građani i građanke nikada nisu obavešteni o razlozima povlačenja BCG vakcina 2023. godine, koje je proizveo Torlak. 

Propadanje domaćeg proizvođača ne samo da ugrožava sigurnost u pogledu snabdevanja vakcinama, već ima i ozbiljne posledice po javno zdravlje. 

Rešavanje navedenih problema zahteva dugoročnu reformu, bolje planiranje i veće ulaganje u domaćeg proizvođača vakcina.  Sistemske greške u organizaciji javnog zdravlja, propusti i nedostatak političke volje za modernizacijom Torlaka smanjuju kvalitet zaštite stanovništva od zaraznih bolesti. Cilj svih mera u polju javnog zdravlja mora biti unapređenje zaštite stanovništva od zaraznih bolesti i usklađivanje sa međunarodnim standardima. 

Zeleno-levi front je u svoju zdravstvenu politiku uključio potrebe građana i građanki kako bi im zdravstveni sistem učinio dostupnijim. Naša zdravstvena politika usmerena je i na unapređenje javnog zdravlja. Mi smo tu da čujemo vaše potrebe i da zajedno radimo na podizanju kvaliteta zaštite stanovništva od zaraznih bolesti. 

Objavljeno: 24.03.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: