Srbija protiv nasilja: Podnete krivične prijave zbog zloupotreba u kol centru SNS

Jutros je Prvom osnovanom tužilaštvu u Beogradu podneta krivična prijava u vezi sa brojnim zloupotrebama u kol centru SNS-a.

Na konferenciji za medije održanoj povodom podnošenja ove krivične prijave obratili su se Jelena Jerinić i Đorđe Pavićević, narodni poslanici Zeleno-levog fronta.

Krivične prijave su podnete protiv: Milene Marković i Jelene Marković iz Beograda; Miloša Vučevića iz Novog Sada, kao zakonskog zastupnika Srpske napredne stranke; više NN lica u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave,  i neodređenom broju opštinskih uprava u Srbiji, kao i protiv Stefana Milića i Ognjena Kovačevića, zakonskog zastupnika, odnosno generalnog sekretara udruženja Nevladina organizacija Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda.

“Izjavom Aleksandra Vučića da nije zabranjeno imati kol centar, bio je izvršen pritisak na tužilaštvo, čime im je jasno poručeno da ne treba i ne smeju da reaguje. Zato smo mi kao narodni poslanici, ali i kao građani Srbije, podneli ovu  krivičnu prijavu, kao podsećanje na ono što jeste njihov posao, ali i kao ohrabrenje da u ovom slučaju reaguju”, kaže Jelena Jerinić. “Nije zabranjeno imati kol centar, ali jeste zabranjeno neovlašćeno prikupljati lične podatke, povređivati ravnopravnost građana, neuplaćivati poreze i doprinose u budžet i kupovati glasove. Zabranjeno je i primoravati ljude da slikaju svoje glasačke listiće i šalju određenim osobama uz obećanje da će za to dobiti 9.000 dinara”, dodala je Jerinić.

“Ovim želimo da ukažemo na mehanizme  kako se u Srbiji kupuju i kradu glasovi, čime se ugrožava ceo izborni proces. Čitav niz instutucija pored Tužilaštva je na ovaj slučaj morao da reaguje. Važno nam je da ostane dokumentovano kako se postupalo u ovom postupku i da ukažemo na to kako naprednjačka hobotnica funkcioniše”, izjavio je Đorđe Pavićević. “Posebno je razočaravajuće što jedan od tih krakova ide i prema studentskim funkcionerima i organizacijama”, dodao je Pavićević.

Zeleno-levi front i koalicija Srbija protiv nasilja će insistirati na pravnoj odgovornosti svih koji su u uključeni u slučajeve krađe izbora i otimanja glasova. Ova krivična dela neće zastareti 17. decembra i ova borba će se nastaviti sve dok ne budemo imali slobodne i poštene izbore.

Objavljeno: 04.12.23.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: