Sabotaža RIK-a pred izbore: Opozicija se obratila Ustavnom sudu

Predstavnici opozicije su podneli predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke RIK-a zbog RIK-ovog ukidanja mogućnosti zamene kontrolora, koje u prošireni sastav biračkih odbora imenuju izborne liste, u slučaju nepredviđena okolnost.

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta izjavio je na konferenciji za medije u Domu Narodne skupštine, da je inicijativu te poslaničke grupe da se zbog odluke RIK-a obrate Ustavnom sudu, podržala cela opozicija, odnosno 79 narodnih poslanika.

„Ukoliko se desi neka nepredviđena okolnost, vi ne možete zameniti kontrolore. Zamena za prošireni sastav neće biti moguća čak ni u u slučaju smrti, bolesti, ili bilo kog drugog opravdanog razloga. Ne možete nas ubediti da ukoliko neko ima ovako opravdane razloge, ne možete da ga zamenite. Ne možete nas ubediti da to nije sabotaža, da se to ne radi namerno kako bi se otežao rad opozicionim organizacijama“, ocenio je Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta.

Poručio je i da je, „bez obzira na klipove koje stavljaju u točkove demokratije“, opozicija sigurna da 17. decembra može da dođe do pobede na izborima.

Narodna poslanica Zeleno-levog fronta, Jelena Jerinić, izjavila je da odluka RIK-a pokazuje da SNS koristi „apsolutno sve mehanizme da manipulišpe izbornim uslovima čak i pre raspisivanja izbora”.

Uputstvo RIK-a je, kako je objasnila, usvojeno prošle nedelje, a opozicija se tim povodom Ustavnom sudu obratila u ponedeljak.

Jerinić je podsetila i da kontrolori opozicionih izbornih lista često trpe velike pritiske, naročito u manjim sredinama, i ponekad odustuju od toga da se na izborni dan pojave u biračkim odborima.

„Iskoristićemo svako pravno sredstvo koje nam je na raspolaganju, i nadamo se da će nam se pridružiti ne samo oni koji su sa nama u koaliciji, nego i svi ostali kojima je stalo do slobodnih izbora“, poručila je.

Jerinić je izrazila nadu da će Ustavni sud shvatiti ozbiljnost ove situacije, i da će svoju odluku doneti blagovremeno, a ne posle izbora, zbog čega je i traženo izricanje privremene mere koja bi obustavila izvršenje ovakve odluke RIK-a.

Objavljeno: 01.11.23.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: