Radomir Lazović: Zeleni u Evropskom parlamentu istražuju kako je Srbija trošila novac iz budžeta Evropske unije

Zelena partija u Evropskom parlamentu već priprema izveštaj o tome kako je trenutna vlast u Srbiji trošila novac iz budžeta Evropske unije, kaže u intervjuu za novine “Nova” Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta, uoči sutrašnjeg puta u Brisel gde će delegacija koalicije “Srbija protiv nasilja” razgovarati s predstavnicima Evropske komisije.

Tema ovog razgovora biće izborna krađa u Srbiji i pokretanje međunarodne istrage, koju bi trebalo da naloži Evropska komisija, na zahtev Evropskog parlamenta.

Deo evroparlamentaraca predlagao je i da se preispita pristup Srbije fondovima EU, na šta je vlast burno reagovala. S tim u vezi je i pomenuti Izveštaj Zelenih.

Danas vas čekaju sastanci sa predstavnicima Evropske komisije, šta očekujete?

Očekujemo podršku za borbu protiv izborne krađe i sprovođenje preporuka rezolucije Evropskog parlamenta, odnosno slanje nezavisne međunarodne misije koja će utvrditi pravi obim izborne krađe u Srbiji 17. decembra. Ako su izbori bili regularni kao što tvrde, onda bi ovakva istraga mogla samo da im ide u korist, a s obzirom na njihovo oštro protivljenje prihvatanju misije EU rekao bih da su i sami svesni obima izborne krađe.

Da li će jedina tema sastanaka biti decembarski izbori?

To je bez sumnje glavna tema u ovom trenutku, a specifično za ovu posetu Briselu i Parizu, fokus će biti i na tome šta su konkretni koraci do razrešenja ove krize. Građani Srbije su imali priliku da prisustvuju gašenju domaćih institucija pred svojim očima. Pored međunarodne istrage samog izbornog procesa, tražićemo i već pomenuto pokretanje procesa ‘’Pribeovog izveštaja’’, koji bi trebalo da predstavlja model rešavanja sistematskih problema koji su sveprisutni u vladavini Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke već više od jedne decenije.

Vaš kolega Borko Stefanović rekao je da ćete se susresti i sa Miroslavom Lajčakom, pretpostavljam da će tema tog sastanka biti Kosovo, koji ćete stav zauzeti po tom pitanju?

Ovo će biti prilika da zahtevamo od gospodina Lajčaka da opozicija bude više uključena i informisana o toku dijaloga. Pitanje Kosova je dovoljno dugo bilo uzurpirano od strane Aleksandra Vučića i vreme je da se to promeni. Podsetiću vas i da je građanska opozicija tražila sednicu o Kosovu nakon Banjske, a vlast nije smela da je zakaže.

Nakon Brisela idete u Pariz, šta očekujete od tih sastanaka?

Očekujemo podršku za zaustavljenje izborne prevare. Niko ne bi smeo da bude slep pred onim što se desilo u Srbiji 17. decembra. Nijedna država koja žmuri na sistematsku nepravdu koju su doživeli građani Srbije, ne može za sebe da kaže da se bori za demokratske principe i odbranu izborne volje. Predstavnici koalicije “Srbija protiv nasilja” će na sastancima sa Vladom Francuske učiniti sve da odbrane ta ista demokratska prava koja su nam uskraćena.

Očekujete li sastanke u drugim evropskim prestonicama, recimo Berlinu? Da li ste imali kontakt sa nemačkim zvaničnicima?

Odmah nakon Brisela i Pariza, idemo i u Berlin ponovo. Imamo komunikaciju sa mnogim kolegama iz Bundestaga, što kao koalicija, ali i preko sestrinskih partija iz Nemačke. U novembru prošle godine delegacija SPN se obratila Bundestagu i imamo podršku naših kolega iz Nemačke.

Sada se pominje mogućnost dve misije iz EU koje bi istraživale izborne nepravilnosti. Zbog čega bi Evropska komisija i Evropski parlament vodili dve odvojene istrage?

Evropski parlament je već ogromnom većinom od 461 poslanika zaključio da je istraga o izbornoj krađi u Srbiji neophodna. Predstavnici koalicije “Srbija protiv nasilja” će predstaviti Evropskoj komisiji sve neophodne dokaze koje Aleksandar Vučić neće moći da ignoriše. Ovo je prava prilika da Srbija pokaže da li je stvarno na evropskom putu ili to samo služi kao narativ udaljavanja od radikalske prošlosti.

Optimistični ste kada je reč o potencijalnoj međunarodnoj istrazi, ali koliko je realno da do nje zapravo dođe, imajući u vidu da EU predstoje izbori i da oni faktički za mesec dana ulaze u izbornu kampanju?

Jesam optimističan, a imamo i razlog za to. Veliki uspeh opozicije je promena odnosa EU prema Vučićevoj autokratiji i uradićemo sve da zaustavimo dalju degradaciju našeg društva. Naši prijatelji u Zelenoj partiji u Evropskom parlamentu već pripremaju izveštaj o tome kako je trenutna vlast u Srbiji trošila novac iz budžeta Evropske unije. Borba protiv korupcije i nasilja, odbrana demokratije, kao i kontrola vršenja vlasti su osnovne vrednosti EU, ali i Srbije protiv nasilja. Nema sumnje da ćemo zajedničkom saradnjom izvojevati istragu koja će utvrditi da SNS i Vučić aktivno rade na potkopavanju svega što treba da čini jednu pravnu, demokratsku državu.

Beograd je sve bliži ponovljenim izborima. Cela opozicija saglasna je sa tim da je pre izbora neophodno poboljšati izborne uslove, pa tek onda izaći na izbore. Jedan od zahteva proevropske opozicije je i sprovođenje istrage pre izbora, šta ako do nje ne dođe?

Ja verujem da će do međunarodne istrage doći, jer vidim spremnost EU da se angažuje u rešavanju ovog problema. S druge strane, šta god da radite u životu to može i da ne uspe, ali nakon usvajanja rezolucije EP deluje mi da smo jako blizu misiji. Nemojte zaboraviti da nas očekuje i objavljivanje finalnog izvestaja ODHIR-a vrlo brzo, što će biti još jedan jak pokazatelj da nešto mora da se menja. Sam čin usvajanja rezolucije Evropskog parlamenta o izborima 17. decembra nam govori da nešto u ovoj državi nije u redu i da je promena neophodna, a do istrage će verujem doći. Birački spisak mora biti revidiran, pritisci na birače zaustavljeni, opozicija mora imati jednak pristup medijima kao i vladajuće stranke. Aleksandar Vučić svojim konstantnim odbijanjem istrage i potcenjivanjem značaja ove rezolucije, pokazuje javnosti da se plaši da krađa izbora bude razotkrivena.

Da li je za vas prihvatljiva opcija izlaska na izbore bez promene izbornih uslova i međunarodne istrage?

Za mene je najprihvatljivija opcija da SNS prizna krađu koju je ceo svet video, ali sam siguran da ti ljudi nemaju obraza i sve će učiniti da ostanu na vlasti. Zahtevamo ispunjenje preporuka OEBS, ODIHR i CRTA. Prvenstveno je neophodno da se uđe u istragu kako je do svega ovoga došlo, potom bi trebalo da usledi procesuiranje i popravljanje tih nepravilnosti, posebno u delu sa biračkim spiskom.

Objavljeno: 26.02.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: