Projekat Jadar je spisak štetnih uticaja na zdravlje građana

Opozicione parlamentarne stranke smatraju da otvaranje rudnika litijuma u plodnom i vodom bogatom kraju zapadne Srbije nije prihvatljiva opcija.

Natalija Stojmenović, odbornica Zeleno-levog fronta, kaže da kada je rudnik u pitanju, vlastima u Srbiji je najvažniji profit kompanije.

„Profit Rio Tinta je za ovu vlast apsolutno i jedino važno pitanje i za to su spremni na sve, pa i na to da to plate našim zdravljem i budućnošću više desetina hiljada ljudi“, kaže Stojmenović za N1.

Ona ističe kako nema nikakve sumnje da je ovaj projekat štetan i da nema nikakav opravdani razlog da se kao takav sprovede.

„Podsetiću da smo mi pre više od godinu dana podneli krivičnu prijavu protiv Vladimira Orlića koji je dok se bavio krađom izbora uspeo i da ukrade 38 hiljada potpisa narodne inicijative protiv iskopavanja litijuma“, rekla je ona.

Stojmenović kaže da je projekat Jadar najobičniji spisak štetnih uticaja na zdravlja građana iza koga se krije veliki profit.

„Da se radi kako treba i da se istraživanja vrše bezbedno ne bi se krili potpisi. Jasno da sa ovakvim projektom i rudnu rentu i zaradu ćemo potrošiti na lečenje građana. Profit ne sme da bude alternativa za zdravlje i budućnost naših građana“, smatra Stojmenović.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: