Predstavnicima liste „Biramo Novi Beograd” onemogućeno pregledanje biračkog materijala

Predstavnicima liste „Biramo Novi Beograd” koji su vršili uvid u izbroni materijal u petak je od strane opštinske izborne komisije, prvenstveno članova Srpske napredne stranke i Socijalističke partije, onemogućeno pregledanje materijala sa svih biračkih mesta koja su tražena odugovlačenjem uvida i sa jasnom namerom opstrukcije.

Opstrukcija je započela još ranije, jer je predstavnicima naše liste uvid u izborni materijal na Novom Beogradu odobren tek u petak popodne, nekoliko sati pred istek zakonskog roka, iako je naš zahtev blagovremeno podnet u utorak, što je bilo dovoljno vremena da se pregleda celokupan materijal.

Predstavnici opštinske izborne komisije insistirali su da se pregled izbornog materijala obavlja tako da je za dva sata praktično pregledana samo jedna vreća sa izbornim materijalom. Čak i u takvim uslovima 12 predstavnika naše liste su i u toj jednoj vreći pronašli značajne nepravilnosti koje se odnose na glasanje van biračkog mesta.

Na osnovu informacija koje smo dobili da su ljudi iz izborne komisije cele prethodne noći bili u opštini opravdano sumnjamo da su nedozvoljeno menjali sadržaj vreća sa izbornim materijalom, te da im je namera bila da do isteka zakonskog roka pregledamo samo nekoliko vreća koje su oni već „sredili”. Na to ukazuju i dešavanja u toku prethodna dva dana kada je vršen uvid u izborni materijal liste „Kreni-promeni”, a naš član izborne komisije u proširenom sastavu pronašao je ozbiljne mahinacije, posebno na biračkom mestu broj 118, na kom je po našim nalazima glasanje moralo da bude ponovljeno, ali je preko noći stanje izbornog materijala na tom biračkom mestu korigovano.

Sa jasnom namerom da opstruišu naš uvid u izborni materijal, članovi izborne komisije pozvali su i policiju koja je po dolasku na lice mesta konstatovala da se ništa nedolično ne dešava.

Kako izborna komisija nije prihvatila naš predlog da se suzi broj mesta sa kojih ćemo pregledati izborni materijal, kao i da u svakoj od vreća proveravamo samo delove materijala za koje smo sumnjali da u njima postoje nepravilnosti, odnosno usled njihove jasne opstrukcije, nismo želeli da učestvujemo u farsi koja je očigledno unapred osmišljena i napustili smo zgradu opštine.

Objavljeno: 10.06.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: