Pravno nasilje GIK-a, koalicija SPN zahteva poništavanje izbora

Koalicija Srbija protiv nasilja obaveštava javnost da je Gradska izborna komisija na jučerašnjoj sednici odbacila prigovor ove koalicije na ukupni izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine Grada Beograda, tvrdeći da su prigovor izjavila neovlašćena lica.

Ovakva odluka GIK je nečuvena jer su prigovor u ime Koalicije podneli Vladimir Obradović i Dobrica Veselinović, osobe koje su koalicionim sporazumom ovlašćene na podnošenje prigovora i žalbi izbornim komisijama i sudovima. O zlonamernosti ove odluke GIK govori i činjenica da, prema Zakonu o lokalnim izborima, prigovor na ukupni izveštaj o rezultatima pored podnosilaca proglašenih izbornih lista može podneti i svaki birač, a izborne komisije dužne su da postupaju po prigovoru koji ukazuje na izborne nepravilnosti nezavisno od toga ko podnosi prigovor.

Gradska izborna komisija je pribegla otvorenom pravnom nasilju u pokušaju da izbegne raspravu o suštini prigovora Koalicije, odnosno o nedvosmislenim dokazima da je ukupni izborni rezultat utvrđen, iako zapisnici sa pojedinih biračkih mesta ne postoje, dok su pojedini krivotvoreni nakon što su objavljeni i predati Gradskoj izbornoj komisiji.

Koalicija Srbija protiv nasilja iskoristiće sva pravna sredstva koja joj stoje na raspolaganju u izbornom postupku koji je u toku. Ishodi pokrenutih postupaka za sada pokazuju da dokaza o malverzacijama u svim fazama izbornog postupka ima napretek, ali da se državni organi – izborne komisije, javno tužilaštvo i sudovi – od tih dokaza za sada brane tako što odbijaju da o njima raspravljaju. Svi prikupljeni dokazi biće podneti uz zahteve za odlučivanje u izbornom sporu kojima će se od Ustavnog suda tražiti poništavanje izbora na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

Objavljeno: 10.01.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: