Potreban momentalni prekid vatre i povratak mirovnom procesu između Izraela i Palestine

Ogorčeni smo i ožalošćeni aktima nasilja nad svim nedužnim civilima – u Izraelu, Gazi i na Zapadnoj obali. Zahtevamo momentalni prekid nemilosrdne kampanje bombardovanja koju sprovodi Izrael u Gazi i koja je okrutna na svakom nivou. Izrael ima pravo na samoodbranu, ali nema pravo da kolektivno kažnjava opkoljeni i bespomoćni narod i brutalno krši međunarodno humanitarno pravo. Prekid dotoka vode, struje, hrane, lekova i humanitarne pomoći je zločin protiv čovečnosti i otvorena najava genocida.

Duboko smo poraženi trenutnom situacijom i osećajem nemogućnosti da to sprečimo. Takođe smo razočarani nemogućnošću da se slobodno govori o tome šta je ispravno jer se to odbacuje kao naivno, dok se kao jedino realistično prihvata pozivanje na rat i odmazdu. 

Zeleno-levi front, kao politička partija koja promoviše društvenu pravdu i vrednuje ljudski život iznad svega, nedvosmisleno osuđuje nepojmljiv teroristički napad Hamasa na izraelske civile 7. oktobra i zahteva hitno oslobađanje taoca koji su tom prilikom oteti. 

Istovremeno, smatramo da mora doći do momentalnog humanitarnog prekida vatre i opsade pojasa Gaze, u kojima je do sada stradalo više od 5700 ljudi, od čega više od 2300 palestinske dece. 

Pozivamo Evropsku uniju, kao i ostale velike sile, da ulože sve diplomatske napore da zaustave nasilje, začarani krug krvoprolića i mržnje koji obesmišljavaju bilo kakav mirovni proces čiji bi ishod vodio političkom rešenju u kojem Izraelci i Palestinci žive jedni pored drugih, slobodni i bezbedni. 

Zlo koje traje u Izraelu i Palestini nije počelo 7. oktobra. Aparthejd koji država Izreal sistematski sprovodi nad okupiranim teritorijama, Zapadnom obalom i Gazom, traje već više od sedam decenija. Hamas je nesumnjivo ogrezao u mržnju koja je delom nastala i iz decenija tlačenja Palestinaca. Cena te mržnje plaća se u nevinim životima, izraelskim i palestinskim.

Mir dolazi sa rešenjem o dve države, na osnovu granica iz 1967. godine, uz određena prilagođavanja koje je stvorilo vreme, i sa Jerusalimom kao glavnim gradom obe države.

Objavljeno: 25.10.23.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: