Otvoreno pravno nasilje: Veselinović i Obradović o tome zašto ih GIK smatra neovlašćenim licima

„Odluka Gradske izborne komisije Beograda da odbije prigovor izborne liste ‘Srbija protiv nasilja’ na ukupni izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine Grada Beograda, tvrdeći da su prigovor izjavila neovlašćena lica je prosto nečuvena. Tim pre što smo prigovor podneli Vladimir Obradović i ja, ljudi koji su i nosioci liste i koalicionim sporazumom ovlašćene osobe za podnošenje prigovora i žalbi izbornim komisijama i sudovima“, kaže za Danas Dobrica Veselinović, prvi na lizbornoj listi Srbija protiv nasilja za Beograd.

Veselinović kaže da o zlonamernosti ove odluke GIK govori i činjenica da, prema Zakonu o lokalnim izborima, prigovor na ukupni izveštaj o rezultatima pored podnosilaca proglašenih izbornih lista može podneti i svaki birač.

A izborne komisije, kako navodi, dužne su da postupaju po prigovoru koji ukazuje na izborne nepravilnosti, nezavisno od toga ko podnosi prigovor.

„Gradska izborna komisija je pribegla otvorenom pravnom nasilju. Sve u pokušaju da izbegne raspravu o suštini prigovora Koalicije, odnosno o nedvosmislenim dokazima da je ukupni izborni rezultat utvrđen, iako zapisnici sa pojedinih biračkih mesta ne postoje, dok su pojedini krivotvoreni nakon što su objavljeni i predati Gradskoj izbornoj komisiji“, objašnjava Veselinović.

I Vladimir Obradović, nosilac liste Srbija protiv nasilja za Beograd, ističe za Danas da institucije u Srbiji već duže vreme nisu servis građana, već vladajuće stranke.

„U ovom izbornom ciklusu nalaze sve načine da se ne bave očiglednom i lako dokazivom krađom izborne volje građana Beograda. Tako se oglašavaju nenadležnim, podnosioce smatraju neovlašćenim i slično“, ističe sagovornik Danasa.

Dodaje da sve to brine građane, jer pravda očigledno nije dostupna svima već samo vladajućoj kasti.

„Zamislite da vas neko pokrade, vi odete da prijavite, a nadležne institucije vam kažu da niste nadležni da podnesete tu prijavu“, napominje Obradović.

Objavljeno: 12.01.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: