Osuđujemo medijski govor mržnje ka vlaškoj nacionalnoj manjini

Zeleno-levi front osuđuje zabrinjavajuću pojavu govora mržnje i nacionalne, verske i kulturne netrpeljivosti u medijima prilikom izveštavanja i analiziranja slučaja ubistva devojčice u Boru. Nakon uvredljivih i generalizujućih izjava načelnika UKP Ninoslava Cmolića, vezanih za stanovnike borskog kraja i pripadnike vlaške nacionalne manjine, mediji poput Informera nastavljaju sa diskriminatornom i opasnom karakterizacijom koja predstavlja čin širenja nacionalne mržnje i, kao takav, kršenje Ustava Republike Srbije, koje mora biti sankcionisano.

Savet za štampu je već reagovao i istakao masovno kršenje Kodeksa novinara Srbije tokom izveštavanja o nestanku, a potom i ubistvu dvogodišnje devojčice u Boru, ali su se problematični medijski ispadi nastavili i posle toga. Spisku neprofesionalnih i nemoralnih izjava koje su se mogle čuti od momenta nestanka devojčice, sada se dodaju i uvredljive generalizacije na račun vlaške populacije i stanovnika borskog kraja uopšte. Medijska i javna scena u Srbiji dotakla je novo dno, pa tako u momentu kada je policijska istraga i dalje u toku i javnost visoko uznemirena tragedijom koja se desila, Informer TV dovodi u studio goste koji Vlahe opisuju kao “incestuozne, monstrume, kriminogene, sklone sifilisu”, šireći opasne i netačne predrasude i raspirujući nacionalnu netrpeljivost.

Zeleno-levi front poziva nadležne organe, pre svega REM, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova, da reaguju sprovođenjem adekvatnih mera protiv pojedinaca i organizacija koje šire govor mržnje i nacionalnu netrpeljivost, kao i da upozore sve aktere u javnom prostoru da se ovakvi istupi ne mogu i neće tolerisati.

Objavljeno: 08.04.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: