BIRAMO Niš: Opozicija u GIK pregleda birački materijal – Nepravilnosti već u prvom džaku

Predstavnici niške opozicije su u prepodnevnim satima počeli sa pregledaju ostatak izbornog materijala. Od jutros oko 10 sati do sada su čekali da se okupi radna grupa GIK bez koje, kako su preneli za N1, nije bilo moguće da pristupe ostatku izbornog materijala koji žele da pregledaju. Oni će do 20 sati moći da broje “listić po listić”, a o onome šta budu pronašli moći će da objave građanima.

Tamara Milenković Kerković sa liste „Biramo“ rekla je da su već u prvih pola sata, u samo jednom džaku našli puno nepravilnosti, navodeći da je jedna od njih to da nema potvrde da su glasači glasali van biračkog mesta.

Kako je precizirala, u zapisniku stoji da ih je 12 glasalo, a nema potvrde niti dokaza o tome.

Kako je kazala, tamo stoji primedba kontrolora da nije bilo potvrde o glasanju van biračkog mesta i to je uneto, Ali ono što je neverovatno je, kako navodi, da tog materijala nema.

Jasno je da se radi o velikim neslaganjima i želimo da pokažemo da ona postoje na više biračkih mesta, kazala je ona.

Ona je podsetila i da Sajt RIK skuno materijal i zapisnike iz Niša, a da opozicija ne zna obrazloženje.

„Ono što se iznosi nije u skladu sa onim što su kontrolori videli i potpisali. Menjano je. Ona tri – četiri sata do promene odluke GIK-a su ključni“, istakla je ona.

Na pitanje šta posle pravne borbe i ukoliko GIK odbije sve prigovore opozicije, sagovornica N1 kaže da je čitava opozicija u Nišu jednoglasna.

„Mi ćemo našu pobedu braniti dalje, na koje načine to ćemo odlučiti“, istakla je ona.

Niš, kako je naglasila, neće dozvoliti da SNS formira vlastu tom gradu jer, kako kaže „mi branimo pobedu građana Niša, a  pobeda SNS je lažna“.

Ona je ranije za N1 rekla da su u dosadašnjem pregledanju materijala naišli na frapantna kršenja zakona i povrede prava.

„Pregledali smo stotinak džakova, ostalo je 97. S obzirom na to što smo našli do sada, sigurni smo da ćemo naći još mnogo toga ovde. Ovo je epska kađa“, navela je ona pred ulazak u prostorije GIK.

Objavljeno: 07.06.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: