Od osnivanja do lokalnog programa i kandidata za predstojeće izbore u Nišu

Odbor Zeleno-levog fronta iz Niša sinoć je proslavio svoj prvi rođendan – Prvih godinu dana rada kancelarije u Nišu. Tom prilikom predstavili smo program lokalnog odbora za grad Niš, kandidate za odbornike na predstojećim lokalnim izborima, ali i naš predlog nestranačke ličnosti koja bi bila u timu koji će voditi grad.

Prvih godinu dana proteklo je burno i zanimljivo, uz mnogobrojne aktivnosti. Većinu godine obeležili su protesti Srbija protiv nasilja u Nišu, ali smo uz njih radili i na raznim akcijama, od štandova, tribina, razgovora sa građanima, mapiranju problema na lokalu, ali smo imali i mnogobrojne edukacije na temu urbanizma, ekologije, upravljanja budžetom i razgovorima sa stručnjacima iz oblasti koje su važne za razvoj grada i politike lokalnog odbora ZLF-a.

“Nije bilo lako, ali uradili smo mnogo. Učestvovali smo u osnivanju partije, u formiranju njenih organa, a nakon toga i na republičkim izborima u okviru koalicije “Srbija protiv nasilja”. I sada nastavljamo dalje. Na redu su lokalni izbori, tako da za nas nema odmora” – izjavio je Rastislav Dinić, Narodni poslanik Zeleno-levog fronta iz Niša.

Značajan deo rada našeg lokalnog programa obeležila je i kampanja “od vrata do vrata” koju smo sproveli u Nišu u okviru kampanje za republičke izbore.

“Ovo je u stvari dosta važna stvar. Značajan je rad “door to door” kampanja,  koji sada sprovodimo i u ostalim gradovima. To je jedan od najefikasnijih načina da se dođe do građana.” – istakao je Radomir Lazović, šef poslaničke grupe ZLF-a u NSRS i narodni poslanik, koji je prisustvovao događaju.

Naš predlog za tim koji će voditi grad!

Najvažniji deo koji nas očekuje u sledećem periodu su svakako lokalni izbori u Nišu. Tim povodom Rastislav Dinić je najavio kandidate Zeleno-levog fronta, koji će nas predstavljati u javnosti i koji će se svakako naći na listi za predstojeće izbore.

Nestranačka ličnost, saradnik odbora ZLF-a, stručnjak za rad gradske uprave i naš predlog za tim koji ce voditi grad – Danijel Dašić

Po obrazovanju diplomirani građevinski inženjer, ali i građanski aktivista  i borac za decentralizaciju. Višedecenijsko iskustvo u domenu vođenja projekata za reformu javne uprave, kao i uključivanja građana u procese donošenja odluka, navelo ga je da sve te, naizgled nespojive sklonosti i ekspertize integriše i sada, kao samostalni konsultant, svoje znanje nesebično deli sa našim odborom, ali i koalicijom Srbija protiv nasilja u Nišu. 

“Grad nam se prazni, čak ga je i moja ćerka napustila. Ja nisam od onih koji je odlučio da se razume u gradski budžet zato što to mnogo voli, već kad su slušanja o budžetu, dođe desetak ljudi iz grada i dođe dvoje aktivista koji ga kritikuju. 

Sve ukazuje na to da ujedinjena opozicija ima realne šanse za pobedu na lokalnim izborima u Nišu. Ja sam tu da pomognem i učinim sve što je u mojoj moći da ovaj grad ima bolju budućnost.” – izjavio je Danijel Dašić prilikom obraćanja.

Istaknuta feministička aktivistkinja i borkinja za rodnu ravnopravnost i život žena bez nasilja, zamenica koordinatorke Autonomnog ženskog fronta u okviru ZLF-a i naša kandidatkinja na listi za odbornice grada Niša na sledećim izborima Tatjana Nikolić predstavila se na događaju.

“Borićemo se za bolji i lepši grad. Zalagaću se za rodnu ravnopravnost u svakom pogledu. 

Takođe, Niš mora da bude bezbedan grad za sve, a posebno je važno da ovaj grad bude po meri dece. Ne sme više biti listi čekanja za vrtiće. Školska igrališta moraju biti ozelenjena i sređena da deca mogu da se igraju, a ne pretvorena u parking. Želja mi je i da decentralizujemo grad, tako da i ostale opštine u gradu, a imamo ih pet, mogu da imaju i kulturne i sportske sadržaje” – izjavila je Tatjana Nikolić.

Robert Kasumovic je master farmaceut i dugodišnji aktivista u oblastima ljudskih i manjinskih prava, zaštite životne sredine i sindikalnog organizovanja, kao i autor portala Mašina, i naš kandidat na listi za odbornike grada Niša na sledećim izborima.

“Odbor je sve veći i ja bih se ovom prilikom zahvalio svim našim kolegama i koleginicama iz Zeleno-levog fronta, ali i svima koji nas prate na društvenim mrežama, ali i dolaze na tribine koje mi organizujemo. U prethodnom periodu radili smo na tome da ponudimo konkretna rešenja za probleme koje muče građane i građanke. Izradili smo program koji je naša vodilja ka uređenjem gradu” – tom prilikom izjavio je Robert Kasumović, 

Za grad u kome se čuje glas građana – Lokalni program za Niš

Na predlog Roberta Kasumovića, ali i kopredsednika odbora ZLF-a u Nišu Saše Đorđevića, odbor se u proteklim mesecima bavio izradom lokalnog programa Zeleno-levog fronta Niš. Ovaj program na proslavi prvog rođendana predstavila je kopredsednica lokalnog odbora Jelica Stošić. 

Lokalni program Zeleno-levog fronta Niš bavi se temama kao što su urbanizam, prostorno uređenje, stambene politike i komunalne politike, ekologija obrazovanje, kultura i sport. 

Pored ovoga lokalni program obrađuje i teme iz oblasti socijalnih politika i lokalne ekonomije, ali i osetljivih grupa stanovništva.

“Dostojanstven život građana i građanki Niša mora da bude prioritet svake partije, pa je tako i prioritet Zeleno-Levog Fronta.” – istakla je Jelica Stošić, kopredsednica niškog odbora ZLF-a.

Događaju su prisustvovali brojni građani, predstavnici opozicije u Nišu, ali i poslanici u NSRS Robert Kozma i Natalija Stojmenović. 

Objavljeno: 25.03.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: