Nerešavanjem problema aerozagađenja u Valjevu, vlast vrši nasilje nad građanima

Zeleno-levi front je okviru kampanje Srbija protiv nasilja posetio Valjevo, a kandidati za narodne poslanike razgovarali su sa građanima Valjeva koje najviše muči pitanje zagađenja vazduha, siromaštva i korupcije.

Valjevo je jedan od crnih rekordera u Srbiji po pitanju zagađenja vazduha, naročito PM 10 čestica. Čak dvesta pedeset građana po izveštaju Svetske zdravstvene organizacije na godišnjem nivou izubi život izazvano ovim problemom.

“Zagađenje je toliko strašno da mi 7 meseci godišnje imamo takve vrednosti PM 10 čestica da je život u našem gradu nepodnošljiv. Aktuelna vlast time što nije ništa nije uradila po pitanju aerozagađenja, vrši nasilje nad građanima Valjeva”, kaže kandidat za narodnog poslanika Ljubomir Radović. “Moramo preuzmeti stvar u svoje ruke, da konačno ljudi kojima je stalo do svog grada i svoje politike počnu da vode one politike koje će biti u interesu građana”, dodao je Radović.

“Valjevke i Valjevci već godinama pokušavaju da ukažu na problem zagađenja vazduha, ali su lokalne vlasti ostale neme i gluve na sve to. U Valjevu je pored individualnih ložišta problem i fabrika Krušik koja u svom pogonu koristi lignit”, kaže Anđela Ruvidić, kandidatkinja ZLF u koaliciji Srbija protiv nasilja.

“Poslednjih godina smo sve siromašniji, novčanici su nam prazniji, a cene veće. Moramo da pružimo sebi mogućnost da živimo bolje i utičemo na smanjenje korupcije. Grad Valjevo je doneo lokalni antikorupcijski plan koji se ne primenjuje. Korupcija je velika i u javnim nabavkama, zato što nismo upoznati sa ugovorima koje država zaključuje. Moramo se izboriti sa neosnovanim trošenjem novca, zaštititi svoje živote i uticati da oni budu mnogo kvalitetniji”, navela je Marina Mijatović.

Zeleno-levi front i koalicija Srbija protiv nasilja su sastavili set direktnih mera koje će uticati da se kvalitet vazduha u našim gradovima poboljša. Srbija protiv nasilja je Srbija u kojoj svaki njen građanin i građanka imaju pravo na zdrav vazduh i na zdravu životnu okolinu.

Objavljeno: 28.11.23.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: