Neophodna korenita reforma sistema obrazovanja u Srbiji

Zeleno-levi front povodom jučerašnjih događaja u osnovnim školama „Jovan Dučić” na Novom Beogradu i OŠ „Sveti Sava” na Vračaru, kada su se desila dva incidenta u kojima su fizički napadnute nastavnice od strane roditelja učenika koji su bili nezadovoljni ocenama, ističe neophodnost promene celokupnog obrazovnog sistema u Srbiji.

Kada škole postanu mesta nasilja i straha, ceo sistem mora da se menja iz korena. Zahtevamo reformu sistema obrazovanja, kojom bi se profesiji nastavnika vratili dostojanstvo i ugled, obezbedilo stabilno zaposlenje i plata dovoljna za dostojanstven život, kao i dobri uslovi rada.

“Režim uporno odbija da se pozabavi ključnim problemima u našem društvu, a nasilje je nažalost jedan od tih problema. Ne bavimo se uzocima, ne saniramo posledice. I zato nam se iznova dešavaju ovakve stvari”, kaže Robert Kozma, narodni poslanik.

“Ocena je nebitna, ukoliko nam je svaki četvrti đak u srednjoj školi funkcionalno nepismen. Početni koraci u podizanju prosvete na čvrste noge jeste da se podigne nivo ulaganja u naše školstvo na barem 5% bruto društvenog proizvoda, poboljšaju uslovi rada za prosvetne radnike i omoguće im se adekvatne plate. I najvažnije, osavremeni način učenja i rada sa đacima, kako bi đaci bili zainteresovani za školu znajući da im ona pruža relevantna znanja i veštine”, dodao je Kozma.

Zeleno-levi front se zalaže da nastavnici dobiju status službenih lica, kako bi se time dodatno zaštititila njihova bezbednost na radu.

Kada obrazovanje i učenje postanu proces u čijem stvaranju i sprovođenju učestvuju svi – nastavnici, zajedno sa učenicima, roditeljima i lokalnom zajednicom – škola postaje mesto zajedništva i solidarnosti.

Zeleno-levi front pruža podršku protestu koji organizuju prosvetni radnici i roditelji povodom nasilja nad nastavnicama u dve beogradske škole, danas, 14. juna u 17 časova ispred OŠ „Jovan Dučić”.

Objavljeno: 14.06.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: