Nastavlja se širenje pokreta: Ne davimo Novi Sad

Zeleno-levi poslanički klub, Ne davimo Beograd predstavio se građanima Novog Sada u sklopu ideje stvaranja nacionalne organizacije posvećene rešavanju životnih pitanja ljudi, smanjenju ekonomskih nejednakosti i zaštiti životne sredine.

Problemi u Novom Sadu poput otimanja obala, javnih prostora, zelenih površina od građana, kao i udar na antifašističko nasleđe, samo su neki od problema sa kojima se suočavaju gradovi u Srbiji pod palicom naprednjačkog ražima.

Srpska napredna stranka je ove godine zajedno sa svojim koalicionim partnerima usvojila Generalni urbanistički plan koji predviđa niz kontroverznih projekata i koji će za posledicu imati otuđenje Novog Sada od Novosađana. Ovakav plan razvoja Novog Sada koji je usvojen a da nijedna od više od 12.000 primedbi koje su podnete, nije usvojena, dovoljno govori o tome da su predviđeni projekti ovim planom, poput “Novog Sada na vodi”, u službi krupnog kapitala, a na štetu građana. Bitan deo ovog planiranja su i urbanistički projekti sa firmama bliskim vlastima što jasno pokazuje na koruptivne potencijale u naprednjačkoj viziji razvoja Novog Sada. Osim ovih pitanja, posebno zabrinjava i odnos vladajuće većine prema antifašističkom nasleđu što se vidi i kroz inicijativu da se podigne spomenik nevinim žrtvama iz Drugog svetskog rata, a na čijem spisku se nalazi i ratni zločinci odgovorni za Raciju 1942. godine i druga nedela.

Tribina je bila prilika da razgovaramo sa građanima i građankama o ovim problemima i posledicama štetnih politika vlasti, kao i konkretnim politikama i merama kojima im se možemo suprotstaviti i od Novog Sada stvoriti dobar grad za sve građane.

Razgovor u Novom Sadu koji je moderirao Stefan Tasić, koordinator razvoja pokreta Ne davimo Beograd, završen je pozivom građanima da se uključe u rad pokreta i doprinesu borbi za solidarnu i održivu budućnost naših gradova i Srbije. Pored njega, učestvovali su i Radomir Lazović – narodni poslanik pokreta Ne davimo Beograd, Novi Nebojša Milenković – pisac i istoričar umetnosti iz Novog Sada i Božena Stojić – urbanistkinja.

Ovom tribinom se nastavlja serija javnih događaja na kojima se predstavljaju narodni poslanici Zeleno-levog kluba i na kojima se razgovara i o procesu stvaranju zeleno-leve partije na nacionalnom nivou.

Pogledajte celu tribinu:

Objavljeno: 19.12.22.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: