Napad na novinarke je napad na javni interes

Autonomni ženski front ispred Zeleno-levog fronta najoštrije osuđuje sve učestalije napade na novinarke nezavisnih medija u Vojvodini i zahteva hitnu reakciju države u skladu sa zakonom. Najnoviji u nizu inicidenata su pretnje smrću novinarki Gordani Momčilović Ilić iz Stare Pazove zbog njenog izveštavanja o nelegalnom postavljanju montažnog objekta u javnom parku u Staroj Pazovi.

Samo u proteklih mesec dana imali smo priliku da svedočimo nizu neprijatnosti, zastrašivanja, uznemiravanja i maltretiranja kojima su novinarke bile izložene prilikom vršenja svoje službene dužnosti, što je kulminiralo nasilnim izbacivanjem novinarke Verice Marinčić iz prostorija opštine Inđija. Pored ciljanog targetiranja na društvenim mrežama, na ove novinarke se neretko vodi hajka putem režimskih tabloida koji nastoje da njihov rad izvitopere i prikažu kao pretnju nekom od stožera državnog poretka.

Ovi slučajevi još jednom potvrđuju da je nasilje nad novinarima u Srbiji u vrtoglavom porastu, ali i da ovakvi napadi pored profesionalne imaju i izraženu rodnu dimenziju.

Podsećamo da se napadi na novinare tokom obavljanja svoje dužnosti tretiraju kao zasebno krivično delo u skladu sa stavom 3. Člana 138. Krivičnog zakona. Međutim, u praksi se pokazalo da adekvatne reakcije na kršenje ovog zakona izostaju, s obzirom da tek neznatan deo prijava na kraju bude krivično sankcionisan. Zahtevamo rigoroznu primenu krivičnog zakona u pogledu napada na novinare jer napadi na novinare su napadi na javni interes.

Objavljeno: 29.03.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: