Neophodna politička volja za proces inkluzije Roma

Zeleno-levi front želi srećan Međunarodni dan Roma svim pripadnicima i pripadnicama romske nacionalne manjine u Srbiji.

Koristimo ovu priliku da skrenemo pažnju na činjenicu da je romska nacionalna manjina još uvek najsiromašnija i najdiskriminisanija grupa stanovništva u Srbiji. Visoka stopa nezaposlenosti, loši uslovi stanovanja i problemi pri obrazovanju su najozbiljniji problemi sa kojima se susreću Romi i Romkinje. Težak život romskog stanovništva najbolje opisuje podatak da tek svaki pedeseti Rom doživi 55 godina. 

“Problemi romske zajednice svedeni su na projektne aktivnosti civilnog sektora. Neophodno je da država pokaže političku volju i konkretnim merama pokrene proces inkluzije Romskog stanovništva. Moramo da politizujemo probleme romske nacionalne manjine”, saopštio je Robert Kasumović iz Zeleno-levog fronta.

Upozoravamo i na to da Srpska napredna stranka nakon više od deset godina vlasti ne čini ništa značajno kako bi se olakšao život Romima i Romkinjama. Naprotiv, javnim vređanjem pripadnika romske nacionalne manjine, čestim isključenjima struje u romskim naseljima i ignorisanjem problema sa kojim se Romi i Romkinje suočavaju, Srpska napredna stranka učinila je njihove živote još težim.

Zeleno-levi front će se zalagati za ravnopravno učešće Roma i Romkinja u svim sferama društva. Borba za dostojanstveni život nikada nije uzaludna. 

Objavljeno: 08.04.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: