Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Zajedno smo jače!

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, žene koalicije “Srbija protiv nasilja” ujedinile su se u zajedničkoj borbi i prevenciji nasilja nad ženama i devojčicama.

Zbog svih onih žena i devojčica koje su žrtve nasilja i femicida, dužne smo sa podignemo svoj glas i stvorimo bezbednu i sigurnu Srbiju i poručimo – Zajedno smo jače!

Tokom 2023. godine, zabeleženo je 27 femicida i nebrojeno činova nasilja nad ženama širom države. Nastavljamo da se borimo da institucije ozbiljno shvate svoju odgovornost za sprečavanje femicida i eliminisanje nasilja nad ženama u našem društvu. To je moguće samo ukoliko se stvori revnosna i pravovremena koordinacija svih institucija, i radom na pružanju sistemskog odgovora na porast nasilja nad ženama.

“Ulaganje u programe prevencije i zaštite žena od nasilja mora biti prioritet. Srbija bez nasilja mora biti društvo gde su žene sigurne, bezbedne i slobodne da ostvare svoje pune potencijale”, izjavila je Natalija Simović kandidatkinja Zeleno-levog fronta u okviru koalicije Srbija protiv nasilja.

Povećanje finansija u ovoj sferi, kao i finansijska podrška kako državnih organizacija, tako i ženskih nevladinih organizacija koje su među prvima u našoj zemlji uspostavile usluge podrške poput SOS telefona, od ključne su važnosti za suprotstavljanje nasilju nad ženama. Obezbeđivanje resursa koji su neophodni za bezbednost žena i devojčica, biće jedan od prioriteta za koji će se Zeleno-levi front zalagati u narednom periodu, kao i po sastavljanju nove Vlade Republike Srbije.

Objavljeno: 25.11.23.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: