Međunarodna istraga sve bliža, ZLF i kolege iz SPN u Briselu i Parizu

Uprkos najavama da će građani Beograda verovatno ponovo na birališta, što se tumači kao pokušaj vlasti da “odobrovolji” međunarodnu zajednicu i izbegne istragu decembarskih izbora, opozicija od nje ne odustaje. Naredne sedmice članovi koalicije “Srbija protiv nasilja” putuju u Brisel, gde će se sastati sa predstavnicima Evropske komisije, od koje se očekuje da pokrene istragu. Nakon toga planirana je poseta Parizu, a zatim će svoje nalaze o izbornoj krađi opozicija predstaviti i članovima parlamenata i Vlada mnogih država članica Evropske unije.

Do kraja meseca, a vrlo verovatno u narednih nekoliko dana, očekuje se finalni Izveštaj ODIHR o izborima u Srbiji. Nakon Rezolucije Evropskog parlamenta koja je nedavno usvojena, a kojom se zahteva međunarodna israga izbora u našoj zemlji, to je dokument od kojeg zavisi na koji će se način EU postaviti prema vlastima u Srbiji. Na prvom mestu, očekuje se kako će Evropska komisija na čelu sa Ursulom fon der Lajen reagovati na zahtev EP da oformi nezavisnu međunarodnu komisiju koja će istražiti sve što se u Srbiji desilo 17. decembra.

Poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović za Novu kaže da ovim povodom sledeće sedmice putuje najpre u Brisel, a zatim u Pariz. Moguća i poseta Jelisejskoj palati.

„Pored evroposlanika, tamo ćemo imati susrete i sa predstavnicima izvršne vlasti, odnosno Evropske komisije, a u francuskom Ministarstvu spoljnih poslova i sa predstavnicima francuske Nacionalne skupštine i Senata“, dodaje.

Na pitanje da li je u Parizu planiran i sastanak u Jelisejskoj palati, odgovara: „Ne mogu to da potvrdim, ali postoji dobra volja“.

Kaže da će fokus ovih razgovora biti na poboljšanju izbornih uslova.

„Sada kada je ceo svet video krađu izbora u Srbiji i kada je usvojena Rezolucija Evropskog parlamenta, glavni fokus naše borbe se prebacuje na izborne uslove pod kojima treba ponoviti izbore. Ovo znači sređivanje izbornog spiska, otvaranje RTS-a i ispunjavanje svih preporuka OEBS/ODHIR-a i CRTA“, kaže Lazović za Novu.

Kako dalje navodi, na sastancima sa predstavnicima Evropske komisije opozicija će tražiti nezavisnu ekspertsku istragu, kao i pokretanje procesa sličnog „Pribe izveštaju“ o sistemskom kršenju vladavine prava u Srbiji, otetim institucijama i zarobljenim medijima.

„Dakle, nama je važno da istaknemo da ova izborna prevara nije neki izolovani slučaj, nisu se oni samo sad malo zaigrali, nego godinama sistematski uništavaju naše institucije, zloupotrebljavaju medije i devastiraju društvo“, rekao je Lazović.

Očekuje da će se, pored Evropskog parlamenta, uskoro i parlamenti pojedinih država članica oglasiti zbog krađe izbora u Srbiji.

„Ovo je izuzetno značajan uspeh opozicije na međunarodnom nivou, jer se radi o velikoj promeni pristupa autoritarnom režimu Aleksandra Vučića. Ceo svet je video krađu, a proevropska opozicija ima podršku evropskih političkih partija u nameri da zaustavi dalje propadanje demokratije u Srbiji. Međunarodna podrška odbrani demokratije jedan je od tri glavna pravca delovanja opozicije. Obraćanje svim domaćim pravosudnim instancama, kao i akcije i protesti, kako se ne bi dozvolilo da Vučić pobegne od ove teme i ona se zaboravi su druga dva pravca“, zaključuje Lazović.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: