Marina Mijatović: Kazna za akušersko nasilje

Marina Mijatović, advokatica i kandidatkinja za narodnu poslanicu Zeleno-levog fronta, rekla je da što se tiče lekara koji je uhapšen povodom slučaja Marice Mihajlović, mnogo toga može da bude urađeno, ali da je pitanje koji će mehanizmi biti iskorišćeni.

„Praksa kaže da uglavnom pred lekarskom komorom dođe do zastarevanja, jer su rokovi kratki – od trenutka kada se desio događaj, vi morate u potpunosti da okončate slučaj pred lekarskom komorom. Ukoliko to ne uradite, dolazi do zastarevanja i pravno su vam ruke vezane“, objasnila je.

Mijatović kaže da postoji solidarnost među lekarima da se oni štite, a da se sa druge strane pacijenti osuđuju što su uopšte pokrenuli postupak.

„Postavlja im se pitanje zašto nisu promenili lekara, ukoliko u njega nisu imali poverenja“, navela je ona.

Mali je broj medicinskih radnika osuđen, kaže advokatica, i to su uglavnom slučajevi sa smrtnim ishodom, a kazne su do dve godine zatvora i privremeni gubitak licence.

Lekar treba da preduzme sve što je u njegovoj mogućnosti, u skladu sa pravilima struke i nauke, podsetila je.

„On ne može da nam garantuje da neće doći do negativnog ishoda, ali ako se ustanovi da nije preduzeo sve ili da je preduzimao mere koje se zabranjuju u svetu, onda se to ispituje. Takva mera je skakanje po stomaku koje se ne preporučuje. Postoje istraživanja koja kažu da tu ima više štete i po bebu, i po majku“, kazala je ona.

Objavljeno: 22.01.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: