Lazović za N1: Podneli smo zahtev za održavanje vanredne sednice Skupštine i formiranje Anketnog odbora zbog tragedije u Banjskoj

Lazović kaže da bi voleli da razumeju šta se desilo u toku incidenta u Banjskoj.

„U skladu sa tim smo podneli zahtev za održavanje vanredne sednice Skupštine na kojoj predležamo formiranje Anketnog odbora. Čini nam se da postoje dve ili tri škole mišljenja, ovo je ozbiljna katastrofa za naše službe. Smatramo kao narodni poslanici da bi trebalo da imamo sve relevantne informacije kako bi utvrdili ko je odgovoran i šta su činjenice“, kaže Lazović.

„Činjenica da nama prete sankcijama i šalju dodatne NATO trupe govori da su stvari možda otišle po zlu, da je ovo ozbiljna situacija. Mi bismo voleli da čujemo izveštaj predsednika koji je ovlašćeni pregovarač, šta je uopšte naša politika za Kosovo, čime se mi vodimo tu, da li on opravdava oružanu pobunu, da li je to sad ideja, ili je ideja mirovni razgovor. Ja mislim da su na tim sednicama kada je on bio prisutan neke maske ipak pale. Mislim da on ne može da objasni šta se dogodilo u ovom incidentu. Neki životi su izgubljeni, stavljamo najgore od najgorih na najodgovornija mesta i onda se čudimo što nam se ovakve stvari dešavaju.“

O izborima

Lazović podseća da su tražili „izbore do kraja godine – beogradske i republičke“.

„Sedamnaesti decembar je do kraja ove godine. Mi smo tražili beogradske i parlamentarne, lokalni su redovni bili na redu na proleće. Zašto je bilo potrebno da se pravi ovo nasilje nad demokratijom, ostavke, da bi oni napravili neku foru, nameštaljku, pa da izbori i na lokalu budu šest meseci ranije. Tako vlada SNS, stalno nešto na sitno kraducka, mi treba da se služimo zdravim razumom ili pravilima“, kaže Lazović i dodaje da se spremaju za izbore, „one koje su tražili kada su ih tražili“.

Lazović kaže da je, bez obzira ko će činiti liste, važno da „zajedno rade na smeni ove vlasti“.

„Dajte malo prostora da mi vidimo šta je najbolje za sve, sa druge strane imamo protivnika koji je mnogostruko jači, zato što je uzeo sve poluge moći“, kaže on.

„Mi zaslužujemo da živimo mnogo bolje od ovoga, ja sam siguran da mi to možemo“, kaže Lazović.

Lazović o RTS: Omogućite adekvatno izveštavanje

Lazović se osvrnuo i na svoj potez koji je izazvao reakcije javnosti – farbanje table RTS pink bojom.

„Ta ekipa RTS, oni se ljudi nalaze na svakom protestu, snime nas. Otkad smo izvršili pritisak da rade po zakonu, pa su makar malo nešto promenili, ubace izveštaj, materijal, uredništvo učini da se on ne pojavi. Ja sam pozvao da se aplauzom pozdrave zaposleni, mi na uređivačku politiku vršimo pritisak da to bude po zakonu. Oni koji imaju problem s tim očigledno nisu bili na protestu i čuli govor“, kaže.

Lazović je podsetio da je osam sati pričao ukupno koliko je Anketni odbor važan, kao podnosilac zahteva.

„Zar ne bi bilo logično da mi RTS da minut i po da objasnim to u programu? Omogučite adekvatno izveštavanje“, poručuje on.

Objavljeno: 04.10.23.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: