Lazović: U Briselu smo dobili uveravanja da EU integracije staju ako vlast ne sprovede promene

Poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović izjavio je za N1 da je izveštaj ODIHR o izborima 17. decembra u Srbiji, tačno ono što su u opoziciji očekivali. Naglasio je i da su u Briselu dobili uveravanja evropskih zvaničnika da “ukoliko vlast odbije da sprovede bilo kakve promene, onda govorimo o zaustavljanju evropskih integracija”.

Lazović je istakao da je ovaj izveštaj vrlo sličan preliminarnom izveštaju ODHIR-a, ali je oštriji u onom delu u kome se govori o izbornom spisku, koji je ocenjen kao jedan od najvećih izazova vraćanja poverenja građana u izborni proces.

„Ocenjeno je da je neophodno da se opozicija kao i organizacije civilnog društva uključe aktivno u sređivanje biračkog spiska. S druge strane ovaj izveštaj je tačno ono što smo očekivali i on je otprilike onakav kako su nas uveravali u Evropskoj komisiji i drugim institucijama EU da će biti“, rekao je Lazović, uključujući se iz Pariza u Novi dan TV N1.

On je istakao da su više nego zadovoljni što on „oslikava prethodne izbore, a i sve dosadašnje“.

„Mi na sastancima sa evropskim zavničnicima razgovaramo o dugotrajnim rešenjima i ja se nadam da je stvarno bilo dosta ovakvih prevara u Srbiji“, ocenio je Lazović.

Kako je naveo, međunarodna istaga za evropske zavničnike je već otpočela, jer su, tvrdi, svi upoznati sa tim šta se desilo i sada je pitanje šta ćemo da uradimo da se to promeni.

Na pitanje kako će vlast da reaguje na izveštaj ODIHR-a, Lazović je istakao da je jasno da će govoriti da je sve u redu i da nema potrebe ni za kakvom istragom.

„Naša vlast može da odbije da sprovede bilo kakve promene, ali mi smo ovde dobili uveravanja da onda govorimo o zaista zaustavljanju evropskih integracija i odustanku od evropskog puta. Teško je da će naše vlasti uspeti da se sakriju od ovoga“, zaključio je.

Lazović je najavio da se predstavnici opozicije u Parizu sastaju sa Satajemo se sa predstavnicima francuskog Senata, sa predsenicima skupštine, sa ministarstvo inostranih poslova, predstavnicima Jelisejske palate.

Takođe je najavio da će prva naredna poseta biti planirana za Berlin.

Objavljeno: 28.02.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: