Lazović: Ponavljanjem izbora Vučić priznao krađu

Radomir Lazović, poslanik Zeleno-levog fronta, smatra da opozicija treba da se izbori da se promene izborni ulovi i da izađe na ponovljene beogradske izbore. Predlaže izlazak u dve kolone, kako bi se svim opoziciono orijentisanim biračima dala opcija za glasanje.

„Sledeća stvar koja nam je na stolu su izborni uslovi. Datum manje-više. Što se nas tiče, nije problem datum, nego da li do tada mogu da se ispune izborni uslovi. Koji god da predlažu, pitanje je da li možete da obezbedite izborne uslove ili ne. Ako ne, nemojte da pričate o datumima, promenite izborne uslove, pa ćemo da pričamo o izborima“, rekao je Lazović u „Iza vesti“ na N1.

Istakao je da je njegov stav da se opozicija izbori da se stvari promene i da se izađe na izbore.

Upitan da li će se menjati nosioci izborne liste, a na izborima održanim u decembru to su bili Vladimir Obradović i Dobrica Veselinović, Lazović navodi da je koalicija Srbija protiv nasilja ostvarila veliki uspeh u decembru i da ne treba menjati tim koji je radio dobro.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je predložio širok opozicioni front, a stav Lazovića je da opozicija treba da se organizuje na način koji će omogućiti pobedu.

„Meni se čini da bi trebalo ići u dve kolone, u kojoj bi jedna bila desna, a druga građanska. Spreman sam da o tome razgovaramo i da vidimo da li je to najbolji način“, rekao je poslanik Zeleno-levog fronta.

Dodaje da smatra da su dve kolone dobar izbor, ističući da je opozicija na taj način pobedila i u decembru.

Lazović kaže da je pobeda oteta od opozicije i da je sada glavna tema kako izvesti društvo iz krize. Prema njegovom mišljenju, to se može uraditi priznanjem da se izborna krađa desila.

„On (prim. aut. Aleksndar Vučić) je priznao da se krađa desila. Uspeli smo da ih nateramo da ponove izbore koji su bili neregularni. Da kaže uprkos svemu da jeste bila krađa. Hajde sada da ih nateramo da promene izborne uslove“, poručio je Lazović.

Upitan kako to planira da se uradi, napominje – istim pritiscima kao i do sada.

„Dajte da probamo da ovo društvo izvučemo iz krize, tako da se dođe do onoga što bi bili fer izborni uslovi. SNS nam to neće omogućiti, mi ih moramo natrati da se to desi. Imamo plan kako to da uradimo. Profesori i stručnjaci su pripremili plan“, rekao je gost „Iza vesti“.

Ne želeći da iznosi detalje tog plan, on je rekao da su neki od njegovih elemenata osnivanje posebnog tela sa izvršnim ovlašćenjima, po ugledu na Severnu Makedoniju, koje će pratiti i nadzirati ono što se dešava na izborima, a u kojem će svoj udeo imati i opozicija i stručnjaci. Lazović dalje navodi rešavanje biračkog spiska i rešavanje problema sa medijima.

Za birački spisak kaže da postoji nekoliko metodologija kako se to može uraditi, dok je predlog za medije da na Radio-televiziji Srbije sve parlamentarne stranke budu predstavljene proporcionalno broju mesta u pralamentu.

Objavljeno: 06.03.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: