Lazović: Odluka Kreni-promeni znači da ne postoji šansa da se na Novom Beogradu preuzme vlast

Lazović je istakao da je to štetna posledica te odluke, i da iako poštuje argumente koje je Savo Manojlović izneo, smatra da nije najbolji trenutak za to.

„U trenutku kada njegovi saradnici vrše uvid u materijal, broje, glasove, kada se lomi bukvalno na jednom mandatu i kada mi tek treba sutra da uđemo i da pogledamo materijal, sutra treba da saznamo da li možemo da osporimo tu opštinu i imamo dokaze, imamo indicije, imamo videozapise i delovalo je da bi moglo doći do obaranja vlasti na Novom Beogradu i to bi baš bila štetna posledica. Ja bih voleo da se to ne desi. Nalazimo se na pragu da se tu formira vlast, mislim da je to nije dobra ideja, sa druge strane, ljudi su u jednoj atmosferi da li bojkotovati ili ne bojkotovati, ipak prelomili da izađu i da glasaju i za nas, i za njega i sad vraćati te mandate“, rekao je on.

Lazović kaže da je spreman da sasluša argumente.

„Apsolutno mi moramo da sarađujemo, dakle nema nikakvih nekih loših odnosa tu, zapravo čak suprotno. Očigledno će biti potrebno i na ulici, i kroz pravne procese, i kroz institucije, i kroz Narodnu skupštinu boriti se protiv ove vlasti. Mi hoćemo tamo gde možemo da osporimo vlast SNS-a. Dakle, za nas su sva polja borbe otvorena“, kaže on.

Na pitanje šta se promenilo od decembarskih izbora, pa tada mandati nisu uzeti a bio je bolji rezultat opozicije, Lazović ističe da se u međuvremenu desio bojkot.

„Da nije bilo bojkota sad bismo imali vlast u Nišu, Novom Sadu i možda Beogradu“

„Da nije bilo bojkota i mi bismo danas činili vlast sigurno u Nišu, po meni i u Novom Sadu, možda u Beogradu i ne bi, ako uvažimo mišljenja naših kolega. Jel malo, ako bismo sada ovog trenutka imali vlast u pet ili šest beogradskih opština i još nekim opštinama po Srbiji. Dakle, ja mislim da bi bilo bolje da idemo sa te startne pozicije nego iz ove. Mi smo većinski doneli odluku da to ne radimo, da se ne ide u bojkot, kolege su se za to odlučile, te onda dobrim delom ostaje to da oni moraju da objasne sada kako je bolje da nemamo nijednu opštinu“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, neupitno je da će u opštini Stari Grad sa listom Marka Bastaća formirati vlast.

„Sve bi me drugo iznenadilo, osim da dve opozicione liste formiraju vlast. Mislim da je to jedna od dobrih vesti. Druga vest je da na Vračaru imamo situaciju da je zaista tesno i da se sada radi jedno prekrajanje izborne volje kako bi se namaknuli još neki mandati manjinskoj listi. Moje kolege su jutros reagovale konferencijom za štampu. Naši pravni timovi se bore da to ospore. Imamo materijal koji dokazuje da smo u pravu i mi ćemo učiniti sve da se formira opozicionalna vlast. Takođe, imate tu i kolege iz Narodne stranke i iz Dosta je bilo, koje pozivam i mislim da nema razloga da se ne uđe u formiranje opozicione vlasti, ako budemo mogli. I dve opštine gde se dešava uvid u izborni materijal. To je Novi Beograd, o kom smo sad pričali, i nešto što se slabo govori u javnosti, to je Savski venac. Razlika na Savskom vencu je 114 glasova i mi ćemo videti da li možemo da nađemo dokaze koji usporavaju ovo“, objašnjava kopredsednik Zeleno-levog fronta, ističući da imaju indicije da je dolazilo do prekrajanja izborne volje.

Ipak, dodaje da ne zna da li će uspeti da kroz pravni način uspeju da, kako kaže, vrate te opštine u opozicione ruke.

„Učinićemo sve što možemo da to zaista tako bude. Ako treba se podnose tužba, mi ćemo podneti tužbu, jer hoćemo da živimo u državi u kojoj tužba nešto znači. Ako vidimo da neko krade, mi ćemo to da kažemo. Ako vidimo da neko ima kol centar gde ne treba bude, mi ćemo doći na vrata. Dakle, što je do nas, mi ćemo da uradimo sve“, poručio je on.

Najavio je da će se u budućnosti baviti formiranjem takozvanog Pribeovog izveštaja koji je rađen za Makedoniju i da će tražiti saveznike za to u EU.

„To je nešto čime ćemo moći da osporimo ne samo izborne manipulacije, inženjering, nego i celu vladavinu prava koja je u ovoj našoj državi na jednom jako niskom nivou. Ja mislim da bi to možda mogao biti put. To vam sada najavljujem na jednom dužem periodu, ali sada nam ostaje pre svega da završimo borbu da nas ne pokradu i na ovim opštinama gde je opozicija bez sumnje pobedila, pa ćemo onda i sa kolegama naravno otvoriti dalje razgovore“, rekao je Lazović dodajući da u to uključuju i Pokret Kreni-promeni.

Objavljeno: 07.06.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: