Lazović o izveštaju ODIHR-a: Izveštaj potvrdio poznatu činjenicu da su izbori pokradeni

Izveštaj ODIHR-a o izborima u Srbiji potvrdio je ono što smo znali od početka, a to je da je ceo svet video izbornu krađu u Srbiji, ocena je pojednih opozicionih lidera iz koalicije “Srbija protiv nasilja” koji su istakli da očekuju da će ovaj izveštaj biti povod za reakciju institucija Evropske unije.

Prvi na listi „Srbija protiv nasilja“ na republičkim izborima, Radomir Lazović istakao je za Nova.rs da činjenica da „Ana Brnabić i Aleksandar Vučić lažima pokušavaju da se izvuku, samo dodatno potvrđuje da je SNS spreman na sve manipulacije kako bi ostao na vlasti“.

„Na sastancima sa Evropskom komisijom bilo je jasno da su oni svesni obima izborne krađe i da su upoznati sa svim malverzacijama, a posebno sa manipulacijama sa biračkim spiskom. Upravo ODIHR-ov izveštaj traži da se ovaj spisak istraži i popravi i da u to budu uključeni opozicija i civilni sektor“, rekao je Lazović.

„Ovo je samo primer jednog novog zahteva koji ODIHR ima pored svega drugog što smo videli u njihovom preliminarnom izveštaju. Ovaj izveštaj je potvrda Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu da je do izborne krađe došlo i mi čak očekujemo, da će i pre cele istrage koju tražimo, ovo biti povod za njihovu reakciju“, dodao je on.

Podsetimo, izveštaj ODIHR potvrdio je sve ono o čemu se u Srbiji, ali i u Evropskom parlamentu, govorilo već dva i po meseca, od kako su održani poslednji izbori u Srbiji, a to je da su viđene izborne manipulacije i to na nekoliko polja. Ono što je posebno privuklo pažnju evropskim posmatračima jesu birački spiskovi, preminuli koji se i dalje u njemu nalaze, kao i o migracije birača.

Objavljeno: 28.02.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: