Lazović: Cela Evropa videla krađu, sve više glasova podrške opoziciji

Kopredsednik Zeleno-levog fronta i prvi na listi koalicije “Srbija protiv nasilja” Radomir Lazović istakao je u emisiji “Iza vesti” da opozicija neće odustati od poništavanja izbora u Beogradu i održavanja novih, i ocenio da su prethodnih dana premijerka Ana Brnabić i drugi predstavnici najviše vlasti prešli “crvenu liniju” u kritikovanju međunarodnih predstavnika.

On je govoreći o sednici Evropskog parlamenta na kojoj se raspravljalo o izborima u Srbiji rekao da su nekoliko ptethodnih dana pokazali kako se opozicija bori kako bi se izbori poništili i održali novi. Takođe, ukazao je i na „domaći teren“ na kome se opozicija za iste ciljeve.

„Uradićemo pred domaćim institucijama sve što možemo, da im se pruži prilika da reaguju i da vrate izbore u normalne demokratske tokove. Sa druge strane, imali smo raspravu u Evropskom parlamentu, gde su se čuli različiti stavovi u EP, i to je prošlo sjajno. Imali smo situacija da čak i Vladimir Bilčik koji je veran saveznik Aleksandra Vučića, nije više mogao da ga brani. U svom uvodnom izlaganju je potvrdio nalaze posmatrača koji su bili eksplicitni, i to je vrlo važno“, istakao je Lazović.

Dodaje da je opozicija „težinom argumenata“ koji su videli evropski poslanici konstatovano da je „izborna krađa ogromna“.

Slaže se sa ocenom da su u prethodnih nekoliko dana premijerka Ana Brnabić i ostali visoki funkcioneri SNS-a prešli „crvenu liniju u kritikovanju međunarodnih predstavnika“.

„Meni je drago što su ovi ljudi, kojima smo govorili kakve napade trpimo, na svojoj koži mogli da osete. Oni to nisu prećutali. Nažalost, ovde ne brinu mnogo za nas, ali u Evropskoj uniji brinu kako će posmatrači koje šalju ovde da prođu“, napomenuo je lazović.

On se zahvalio organizaciji „Crta“ i drugim organizacijama civilnog društva koje su ukazivale na izborne nepravilnosti.

Ističe da se menja stav Evropske unije o Srbiji nakon svega što se desilo tokom i posle izbora.

Prema njegovim rečima, kao plod borbe opozicije nakon izbora mora da dođe do promene izbornih uslova, kako se ne bi ponovila „izborna krađa“.

„Ukoliko ne uradimo dovoljno, izbori će biti po istom ključu. Mi imamo ovde vrlo jasne stvari šta treba da se desi. I mi se bavimo celinom.Ne kažem da ćemo uspeti, ali dajemo sve od sebe da se to tako desi“, naglašava gost N1.

Kaže da ako dođe do odluke o ponavljanju izbora, predsednik SNS će svakako nači izlaznu strategiju da pred svojim biračima ispadne kao da nije uhvaćen u krađi.

„A nama je nešto drugo važnije, suština je važna. Da li će izbori biti sa tim uslovima ili promenjenim uslovima… Ja znam da dok je SNS na vlasti nećemo dobiti normalne izborne uslove nikada, ali možemo da vratimo točak unazad da oni barem odslikavaju izbornu volju građana. A izborna volja građana je pobeda opozicije u Beogradu“, naveo je Lazović.

Na pitanje šta je plan opozicije, odgovara. „Da se radi na međunarodnom priznanju i pritisku za ovo što radimo. To smo radili i došli su i rezultati. Radimo na tome da se podnesu sve primedbe, svi prigovori i sve žalbe pred domaćim sudstvom. Vidimo kako te institucije izgledaju, ali mi se borimo za uređenu državu. I treća stvar je da se protestima i drugim akcijama održi jasan stav i da se ne zaboravi na to“.

Objavljeno: 18.01.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: