Lazović: I izlazak na izbore i bojkot imaju svoju cenu, odluka će se doneti dogovorom

Pred opozicijom je odluka da li da izađe na izbore ili ih bojkotuje. Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta kaže da nijedna odluka ne bi bila dobra i ima svoju dobru i lošu stranu. Napominje da bojkot nije cilj, već sredstvo koje ima svoju cenu, a da će koalicija Srbija protiv nasilja konačnu odluku doneti dogovorom.

Srbija protiv nasilja i koalicija NADA čekaju odgovor vlasti na zahteve koje su poslali. Lazović je u „Iza vesti“ na N1 rekao da SPN ima nekoliko scenarija koji su razrađeni, koje ne želi da otkriva.

„Želimo da damo svaku šansu ovim pregovorima. Bilo bi loše da izađemo iz ovoga bez da napravimo neki korak ka slobodnim i fer izborima. Naterali smo vlast da ponovi izbore, što je veliki uspeh opozicije, veliki uspeh je međunarodna podrška koju smo dobili sa svih strana sveta. Sada se razgovori vode o tome šta ćemo sa time da radimo“, kazao je Lazović.

Ističe da ne želi da govori o planovima opozicije jer se nalaze usred pregovora.

Dodaje da je opozicija iznela više predloga, a da je lopta sada kod vlasti i da se čekaju njihovi odgovori.

Upitan da li je važnije jedinstvo opozicije ili izlazak na izbore, Lazović kaže da će Zeleno-levi front sa kolegama dogovoriti sve dalje korake. Dodaje da se spremaju za obe varijante, i učešće na izborimai bojkot, ali da se najviše bave time da se unaprede izborni uslovi.

Govoreći o načinu kako doći do promene, on objašnjava da postoje dve škole mišljenja. Jedna koja zagovara odlučujuću pobedu, na primer na predsedničkim izborima, posle koje bi SNS počeo da se rastura. Lazović, napominje, pripada drugoj školi mišljenja.

„Ja mislim da njih razvlašćujemo svakog dana, na svakom koraku, u svakoj mesnoj zajednici, u svakom gradu. Da im smanjujemo uticaj, da ih razvlašćujemo. Taj proces neće da se desi odlučujućom bitkom, već ulicu po ulicu“, objašnjava gost „Iza vesti“.

Dodaje da su važni i beogradski i lokalni izbori u drugim gradovima.

„A što se tiče izlaska, nijedna odluka ne bi bila dobra. Svaka ima i drobru i lošu stranu. Mi želimo da se ne propusti prilika, ali ne tako što ćemo pristati na sve. Nije ni vlasti sve jedno da imamo ovakav proces. Ceo svet je video ovu krađu“, istakao je Lazović.

Dodaje da ni opozicija ne voli bojkot.

Kaže da će opozicija imati jedinstven nastup, iako postoje različita mišljenja u okviru same koalicije SPN, i da će uraditi sve da naprave dogovor.

„Koalicija je napravljena od najrazličitijih mogućih organizacija koje često imaju različite stavove, ali zar to nije normalno, zar se za to nismo borili? Do sada smo uglavnom uspevali da se dogovorimo oko svih važnih stvari. Pitanje bojkota nije cilj, to je sredstvo da bismo došli do promena. To je sredstvo koje ima svoju cenu“, kazao je Lazović.

Vlast u defanzivi

U Breograd će narednih dana doći delegacija ODIHR-a, a Lazović predlaže da ODIHR bude medijator između vlasti i opozicije kako bi se došlo do nekih promena.

Upitan kakva je šansa da se to dogodi, napominje da ako nema političke volje da se nešto promeni, onda se to i neće desiti.

„Ali mi deluje da postoji neka vrsta defanzive vlasti, a da bi Odirovo učešće u tome bilo dobro uključivanje. Mi bismo se za to zalagali, ali videćemo šta kažu sa druge strane“, rekao je.

Napominje da je čudno da je SNS tražio da im se zahtevi dostave u roku od 24 sata, a da potom danima ne odgovara.

„Malo je čudno, ne deluje mi kao da je neka vrsta stabilnosti i samopouzdanja. Nešto se tamo dešava što možda nije monolit SNS. Ni njima nije svejedno kada se vode ovi pregovori“, kazao je Lazović.

Objavljeno: 15.04.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: