Lazović: Brnabić da odgovori gde je Narodna inicijativa o zabrani iskopavanja litijuma

Ako je eksploatacija litijuma tako dobra za Srbiju, zbog čega je onda SNS sakrio narodnu inicijativu o zabrani rudarenja litijuma i bora na teritoriji Srbije koju je potpisalo preko 30 hiljada građana. Zašto su pobegli od rasprave u Parlamentu kad su tako čvrsto uvereni da bi rudarenje bilo dobro za Srbiju? Zašto beže od rasprave, zašto se skrivaju od javnosti i po svaku cenu, pa i po cenu kršenja zakona.  

Vladimir Orlić i Ivica Dačić, predsednici parlamenta u dva prethodna saziva najbrutalnije su prekršili zakon i sakrili su od Narodne skupštine narodnu inicijativu o zabrani rudarenja litijuma i bora na teritoriji Srbije koju je potpisalo preko 38 hiljada građana. Ako je Ana Brnabić tako uverena da je iskopavanje litijuma dobro za Srbiju, neka pošalje ovu inicijativu u Parlament i neka brani svoje mišljenje pred narodom, a ne da se Rio Tinto i drugi lešinari nadleću oko zapadne Srbije i pokušavaju da nas prevare i ipak nastave projekte. 

Pravni tim Zeleno-levog fronta podneo je krivične prijave protiv odgovornih za sakrivanje Narodne inicijative za zabranu iskopavanja litijuma i bora, jer su prekršili zakon i Ustav Srbije. Prijave su podnete protiv predsednika skupštine pre dva saziva Ivice Dačića, kao i tadašnjeg generanog sekretara Veljka Odalovića, zatim protiv prethodnog predsednika Skupštine Vladimira Orlića, generalnog sekretara Srđana Smiljanića, kao i prethodne predsednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelene Žarić Kovačević.

Ja danas postavljam javno pitanje Ani Brnabić da kao nova predsednica narodne skupštine odgovori gde je narodna inicijativa o zabrani rudarenja litijuma i bora na teritoriji Srbije? Isto ovo pitanje uputiću joj i zvaničnim putem, a ukoliko ne odgovori, dopunićemo krivičnu prijavu i protiv nje. Ovako važno pitanje krađe 38 hiljada potpisa građana i krađe narodne inicijative i njeno skrivanje od Narodne skupštine je ozbiljan kriminal i ne može kada tad proći nekažnjeno.

Objavljeno: 29.03.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: