Kozma: Minimalna zarada mora dostići minimalnu potrošačku korpu

Nakon odluke Vlade RS da poveća minimalnu zaradu na 47 hiljada dinara, Zeleno-levi front / Ne davimo Beograd ocenjuje to kao nedovoljno i zahteva da minimalna zarada bude 52.000 dinara, odnosno da bude usklađena sa minimalnom potrošačkom korpom. U martu ove godine, minimalna neto zarada je bila 40 hiljada dinara, a minimalna potrošačka korpa je iznosila 50 hiljada dinara.

“To znači da više od 400 hiljada ljudi koji danas u Srbiji primaju minimalnu zaradu i dalje neće moći sebi i svojoj porodici da obezbede osnovne životne potrebe. U proteklih godinu i po dana, Srbija je evropski šampion u inflaciji i rastu cena. Hrana i osnovne životne namirnice su u Srbiji poskupele za gotovo 50%, kirije u proseku za 30 do 40%, a poskupljenje nije zaobišlo ni struju i komunalne troškove. ”, izjavio je Robert Kozma, narodni poslanik Zeleno-levog fronta.

“Ukoliko građani koji primaju minimalac ne mogu sebi da priušte ni osnovne životne namirnice, onda ih vladajući režim namerno gura i drži u siromaštvu. Nedopustivo je da građani koji pošteno rade ne mogu da žive dostojanstveno od svog rada. Umesto da se vlast uozbilji i da se svi pozabavimo merama za suzbijanje inflacije, oni kažnjavaju one koji zarađuju najmanje. I pritom im se podsmevaju sa farsom oko parizera, jer se ne radi o tome da li Vučić i ministri vole ili ne vole parizer, nego što su te namirnice nedostupne za većinu građana koji primaju minimalac” dodaje Kozma.

Ministar finansija Siniša Mali je više puta obećao građanima Srbije da će minimalna cena rada biti izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom. Međutim, apsolutno svaki put je to obećanje izvrdao. Ni sada, sindikati i Unija poslodavaca nisu postigli dogovor oko povećanja minimalne cene rada na sednici Socijalno-ekonomskog saveta održanoj prošlog četvrtka, a Vlada RS neće poslušati građane i ispuniti zahteve sindikata. Ovo je nastavak prakse ponižavanja sindikata, radnika i građana Srbije.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: