Koalicija Srbija protiv nasilja predstavila listu zahteva za poboljšanje izbornih uslova

Koalicija Srbija protiv nasilja predstavila je listu zahteva za poboljšanje izbornih uslova.

„Prethodni izbori pokazali su da je ceo proces izbora duboko izmanipulisan od strane SNS i da se svaki delić procesa odvija pod senkom njihove nezajažljive volje za vlašću od toga ko može da se kandiduje, preko toga ko može da glasa, do zloupotrebe medija, pritiska na birače i krađe na izborni dan“, rekao je Lazović na konferenciji za novinare i dodao:

„To znači da su nam potrebna temeljna rešenja da bismo došli zaista do fer izbora“.

On je istakao da se radi o detaljnom dokumentu koji se nastavlja na stavove Proglasa, analize Crte i ostalih organizacija za unapređenje izbornog procesa.

Lazović je izneo detalje kako treba da izgleda priprema narednih izbora:

1. Narodna skupština mora da formira posebno telo, komisiju za kontrolu izbora u kojoj će naći mesta opozicija, organizacije civilnog društva i predstavnici vlasti. Ta komisija mora imati nadzorna i izvršna ovlašćenja i ona je samo privremeno rešenje. „Dugoročno, predložićemo izmene zakona, da imamo prelaznu vladu, po uzoru na Severnu Makedoniju, gde će opozicija od raspisivanja da održavanja izbora dati najmanje najmanje dva ministra i to za lokalnu samoupravu i MUP.

2. Mora se regulisati birački spisak i pre raspisivanja narednih izbora rešiti ovo pitanje, odnosno omogućiti timu domaćih i međunarodnih stručnjaka koje bi imenovala opozicija kontrolu biračkog spiska.

3. Mora se započeti kompletna revizija biračkog spiska prema metodologiji koju je razvila Crta.

4. Na lokalnim izborima mogu glasati samo oni koji imaju prijavljeno prebivalište u opštini i gradu najmanje 6 meseci.

5. Što se medija tiče – u Skupštini da se usvoji obavezujuće upustvo za uvođenje novih programa, za zabranu govora mržnje, širenja laži i unapređenje samoregulacije i pojačani spoljni nadzor, koje će sastaviti nezavisna medijska komisija, a usvojiti skupština.

„Prema našem prethodnom zahtevu koji smo poslali RTS-u u informativnom programu mora doći do predstavljanja relevantnih političkih grupacija, poštujući proporcionalnu zastupljenost svih parlamentarnih grupa. Mora se smeniti REM, izabrati novi upravni odbor i generlani direktor RTS-a i uraditi sprovođenje konkursa za novog glavnog urednika“, rekao je Lazović.

„Do izbora novih članova REM-a nezavisna komisija ima pravo i obavezu da prekontroliše sve povrede koje do sad REM nije radio, pa i one koje bi vodile oduzimanju dozvole medijima koji koriste nacionalne frekvencije“, dodao je.

6. Zahtevamo ukidanje mogućnosti da nosilac liste bude lice koje nije kandidata na listi

„Kako bi se omogućile ove i druge mere navedene u ovom dokumentu neophodno je da narodna skupština donese leks specijalis sa privremenim važenjem koji bi obuhvatio sve ove mere“, rekao je Lazović i dodao da Skupština treba da usvoji izveštaj o nalazima ODIHR-a i da vlada obezbedi sprovođenje svih zahteva navedenih u ovom dokumentu i da ako dođe do misije EP ona može uzeti puno učešče u kontroli njihovog sprovođenja.

Objavljeno: 11.03.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: