Kako Beogradske elektrane profitiraju na štetu građana?

Beogradske elektrane uporno ignorišu mišljenje DRI da treba da pređu na naplatu grejanja prema stvarnom utrošku i nastavljaju sa neosnovanim bogaćenjem, zbog čega su u toku sudski postupci.

Kada bi naplatu vršili prema stvarnom utrošku (očitavanjem potrošnje u podstanicama), kao što to Zakon i nalaže, računi bi automatski bili umanjeni. Beogradske elektrane to odbijaju da sprovedu, baš kao i što odbijaju da nakon godine u kojoj je po “obračunu” preduzeće ostvarilo dobit veću od propisane, umanje cene za sledeću godinu.

Beogradske elektrane još od 2016. godine nijednom nisu odredile cenu u skladu sa novim Zakonom o energetici. Uz to, Gradska uprava svojom Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom, omogućava nezakonit način naplate toplotne energije prema fiktivnim, umesto stvarnim troškovima grejanja.

Analiza cena toplotne energije od 2016. do 2020. godine, pokazala je da su Beogradske elektrane u proseku naplatile svakom domaćinstvu 435 evra više nego što su bili stvarni troškovi grejanja. Kako? Revnosno su uvećavali cenu grejanja čim je cena gasa rasla, ali 2016. Cenu grejanja nisu snizili, iako je cena gasa pala za skoro 30%. Na konto toga i blagih zima, naplatili su sveukupno preko 140 miliona evra više nego što su smeli.

Setimo se i da je Gradska uprava je prošle godine nezakonito odložila početak grejne sezone i time oštetila Beograđane za još 20 miliona evra.

Za to vreme, prosek zarada u Beogradskim elektranama je značajno iznad proseka zarada u obrazovanju ili zdravstvu, a cene grejanja se uvećavaju na štetu građana, jer bi i bez njih Beogradske elektrane poslovale sa dobitkom.

Odnos prema građanima oslikava i situacija gde su Beogradske elektrane, odnosno građani Srbije, platili i plaćaju penale kineskoj banci u iznosu od nekoliko stotina miliona dinara godišnje na nepovučena sredstva iz sumnjivog kredita za projekat izgradnje toplodalekovoda od TENT-a u Obrenovcu do Novog Beograda, čija realizacija još nije počela, ali je ponovo aktuelizovana pred predstojeće izbore.

Zeleno-levi front pokrenuće postupke protiv nadležnih, poslovanje Beogradskih elektrana biće temeljno ispitano, a nezakonito naplaćena sredstva biće vraćena građanima kroz subvencionisanje unapređenja energetske efikasnosti zgrada nakon promene ove vlasti.

Objavljeno: 01.11.23.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: