Jerinić i Pavićević za Vreme: Ponižavajuće i skandalozno imenovanje članova saveta Univerziteta

Profesori Jelena Jerinić i Đorđe Pavićević za portal “Vremena” komentarišu “ponižavajuće” i “skandalozno” imenovanje članova saveta pojedinih fakulteta Beogradskog univerziteta među kojima su Dragoslav Bokan, Uroš Šuvaković, Ljubiša Ristić, Branislav Ivković, Maja Gojković, Novak Nedić.

“Treba reći da su neki od navedenih već bili članovi saveta fakulteta. To važi, na primer, za Novaka Nedića koji je i ranije bio imenovan u savet Pravnog fakulteta, ali i za Maju Gojković i Jadranku Joksimović koje su u istom organu Fakulteta političkih nauka, a imenovane su za vreme svog ministarskog mandata,“ kaže za portal “Vremena“ profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union  i narodna poslanica dr Jelena Jerinić.

Ona ističe da imenovanje visokopozicioniranih funkcionera Srpske napredne stranke pokazuje da je Univerzitet još jedno polje koje je potrebno pomno nadzirati.

“U tome je i osnovni problem, jer imenovanje ovakvih osoba, uprkos činjenici da u savetima nemaju većinu, predstavlja pretnju po Ustavom garantovanu autonomiju univerziteta. Druga imenovanja koja su izazvala pažnju javnosti, među kojima su vođe paravojnih formacija ili istaknuti akteri Miloševićevog režima, u sklopu su istog pristupa, jer se radi o osobama koje zdušno podržavaju sadašnji režim Srpske napredne stranke i može se očekivati da će kao članovi savetu sprovoditi njenu agendu,“ kaže Jerinić za “Vreme“.

Skandalozna i ponižavajuća imenovanja

Profesor FPN i poslanik Đorđe Pavićević za “Vreme“ kaže da je Vlada Srbije očigledno odlučila da “osveži“ sastave saveta kako se približavaju izbori za rukovodstva fakulteta i beogradskog Univerziteta, pa je tako imenovala ljude koji su privrženiji partiji.

“Mnoga imenovanja članova Saveta su skandalozna i ponižavajuća za Beogradski univerzitet, a u nekim slučajevima i nezakonita, jer mnogi od imenovanih ne ispunjavaju uslove navedene u zakonu,“, navodi profesor Pavićević.

Prema njegovim rečima, saveti fakulteta i BU imaju veliki uticaj na politiku fakulteta i izbore rukovodstva. Jednoumni parlament je tokom pandemije promenio zakon kojim je promenjen odnos članova saveta na štetu nastavnika i zaposlenih a u prilog predstavnika vlade i predstavnika studenata, koji najčešče glasaju kao i predstavnici vlade.

Kaže i da nova rešenja, opet pred izbore na univerzitetu, jesu ponovno imenovanje podobnih, zamena nekih neaktivnih članova saveta, a u nekim slučajevima pojačan je sastav sa politički jakim i lojalnim članovima, kako BU i oni fakulteti koji nisu “na liniji” i sa kojih se čuju kritički glasovi ne bi dobili nepodobno rukovodstvo.

“U vreme pandemije su imenovani i novi članovi saveta BU i fakulteta i takođe je bilo skandaloznih, ponižavajućih i nezakonitih rešenja, što je izazvalo brigu i nemire na nekim fakultetima. Tako se prvi put u istoriji beogradskog Univerziteta dogodilo da je Savet BU preglasao Senat prilikom izbora rektora, 2021.“ dodaje Pavićević.

Objavljeno: 19.10.23.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: