Jerinić: Falsifikovanje potpisa za glasačke liste je ozbiljno krivično delo

Koalicija Srbija protiv nasilja se potpisivanjem „Dogovora za pobedu” obavezala na zajedničku kontrolu izbora, koja podrazumeva kako kontrolu na biračkim mestima tokom izbornog dana, tako i sve aktivnosti koje se trenutno sprovode pred Izbornim komisijama.

Članovi i članice koalicije Srbija protiv nasilja u Gradskoj izbornoj komisiji su otkrili slučajeve zloupotrebe podataka o ličnosti i falsifikovanih potpisa za čak 7 lista koje su podnete. To znači da su ljudi koji nisu želeli i nisu fizički dali podršku za određene liste, našli na spiskovima koji su podnošeni Gradskoj izbornoj komisiji.

“Mi koristimo apsolutno sve dostupne pravne mehanizme, obraćamo se i prigovorima Izbornoj komisiji, obratićemo se i Višem sudu u Beogradu, ali smo podneli i krivične prijave u svakoj od ovih situacija, s obzirom da zloupotreba podataka o ličnosti i falsifikovanje isprava predstavljaju ozbiljna krivična dela”, kaže Jelena Jerininić iz Zeleno-levog fronta, kandidatkinja koalicije Srbija protiv nasilja za narodnu poslanicu i profesorka Ustavnog prava. “Pozivamo policiju i Javno tužilaštvo, da shvate ozbiljnost situacije i da u kratkim rokovima reaguje, kako ove liste ne bi našle svoje mesto na glasačkim listićima”, dodala je Jerinić.

Zeleno-levi front i koalicija Srbija protiv nasilja žele da ohrabre građanke i građane da u što većem broju izađu na izbore, jer samo masovnim izlaskom i glasanjem protiv režima možemo da ostvarimo rezultat koji želimo. Takođe, pozivamo građane i građanke ukoliko imaju bilo kakvo pitanje sa izbornim procesom, da se obrate članicama koalicije Srbija protiv nasilja i našim pravnim timovima.

Objavljeno: 30.11.23.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: